Tíz űrhajós hölgy képekben

Vágólapra másolva!
Összeállításunkban tíz olyan hölgyet mutatunk be, akik fontos szerepet játszottak az emberes űrrepülésekben. Közülük kettő jelenleg is parancsnok a Föld körüli pályán.
Vágólapra másolva!

Elterjedt vélemény, hogy az asztronauta mint foglalkozás az erősebb nem privilégiuma, bár a valóságban nem ez a helyzet. Mind az amerikai, mind az orosz vagy az európai űrtevékenység és emberes űrhajózás keretében sok hölgy tevékenykedik. Többségük a Földön dolgozik, és az egyes fejlesztésekben, a küldetések előkészítésében vagy irányításában vesz részt.

Ugyanakkor a gyengébb nem részéről már 47-en jártak az űrben, akik űrsétákon, javításokon, kísérletekben és parancsnokként is kivették részüket a munkából. Pilótaként már többször vezette hölgy az űrrepülőgépet, és a jelenleg zajló küldetés során mind a Discoverynek, mind pedig a Nemzetközi Űrállomásnak is nő az első embere - ilyesmire korábban nem volt példa az űrkutatás történetében.

Forrás: NASA, EPA

A jelenlegi két női parancsnok: Pam Melroy (balra) és Peggy Whitson (jobbra) (MASA, EPA)

Nők is adták már életüket az űrhajózásért: Judith Resnik és Christa McAuliffe a Challenger katasztrófájakor, míg Kalpana Chawla és Laurel Clark a Columbia visszatérésekor vesztették életüket.