Megkezdődött a világvégére épített vetőmagbank lefagyasztása

Vágólapra másolva!
A Jeges-tengerben található szigetcsoport, a Spitzbergák egyik szigetén, egy hegy gyomrában megkezdték annak a négy és fél millió vetőmag elhelyezésére alkalmas tárolónak a lefagyasztását, ahonnan - a létrehozók szándéka szerint - egy esetleges világkatasztrófa után új élet sarjadhatna.
Vágólapra másolva!

A hűtőegységek november 16-án léptek működésbe, hogy a mészkősziklába ágyazott, a felszíntől 120 méteres mélységben húzódó barlang hőmérsékletét a jelenlegi -5 Celsius-fokról -18-ra hűtsék.

A tervezők szerint ezután az állandóan fagyott talaj (permafrost) és a vastag fedőkőzet biztosítja, hogy a minták minimális energiafogyasztás mellett is fagyott állapotban maradjanak. A permafrost alsó része ugyanis sokkal lassabban melegszik, mint a levegő: egyes kutatók szerint még az elkövetkező 200 évre előrejlezett lehetséges klímaváltozás sem befolyásolhatja lényegesen a hőmérsékletét.

A hosszú folyosóról nyíló, betonfalú termek kialakításában a célszerűséget tartották szem előtt, ugyanakkor a háromszög alakú bejárat - sarkvidéki fényviszonyokkal összhangban lévő megvilágítása révén - kifejezetten esztétikus lesz. A tervezők szerint a nyári napsütésben úgy ragyog majd, mint egy drágakő, télen pedig, amikor a tájat napi 24 órán át sötétség borítja, finoman váltakozó fényekkel világítják meg. A magbank várhatóan 2008. február 26-án lép működésbe, miután elvégezték a létesítményen az utolsó simításokat, s a felszíni egységek látványos, modern fémborítást kaptak.

Forrás: magbank croptrust.org.jpg

A Spitzbergákon létesült építmény kitűnő hely a magbank számára - nyilatkozta Cary Fowler, a Spitzbergák Globális Magbank költségeit álló, római székhelyű Globális Terménydiverzitás Alapítvány (Global Crop Diversity Trust, GCDT) ügyvezető igazgatója. A GCDT a világ számos pontján létesített már hasonló bankokat, és támogatja a fejlődő országokat abban, hogy a magokat eljuttassák a Spitzbergákra.

Forrás: croptrust.org

A magbank, ahogy a tervező látja

A Norvégia és az Északi-sark közt félúton található sziget jóval biztonságosabb helyszín lesz a vetőmagok tárolására, mint a legtöbb eddigi hasonló létesítmény. Jelenleg világszerte körülbelül 1400 hűtött magtárolóban őriznek mintegy hatmillió féle növényi magot, sokuk azonban nincs kellő biztonságban: politikai zavargások, háborúk, természeti csapások fenyegetik őket. (Megesett például, hogy a Fülöp-szigeteken egy tájfun egy teljes magbankot megsemmisített.) Alapvető cél volt tehát, hogy legyen egy olyan globális tárolóhely, amelyben a világ összes magbankjában őrzött szinte mindegyik fajtáról tárolnak példányt. A Spitzbergákon a 4,5 millió vetőmag között gyakorlatilag a Föld összes fajtájából őriznek majd mintát. A -18 fok pedig biztosítja, hogy az "ítéletnapi széfben", ahogy sokan nevezik, akár tízezer évig is eltarthatók legyenek a létfontosságú búza-, árpa-, borsó- és egyéb magvak. (A vetőmagbankok szükségességéről lásd korábbi cikkünket.)

Forrás: [origo]