Az Everesttől a Gangesz-deltáig - a hét műholdképe

Vágólapra másolva!
A világ teteje és a világ egyik leglátványosabb folyódeltája egyszerre látható műholdképünkön. Mi a kapcsolat közöttük, a földrajzi közelséget leszámítva?
Vágólapra másolva!

A Himalája bolygónk legmagasabb hegyvonulata, legmagasabb pontja, a Csomolungma (más nevén Mount Everest) pedig majdnem eléri a kilencezer méteres magasságot (8850 m). Elméleti számítások szerint Földünk kőzetburkán a gravitációs erő miatt ennél lényegesen nagyobb hegy nem is alakulhatna ki. A Himalája vonulata a felvétel északi (felső) részén húzódik végig, elválasztva a 4-5000 méter magasságon található, kietlen (barnás színű) Tibetet és a déli termékeny folyóvölgyek zöldjét, amely nem sokkal emelkedik a tengerszint fölé.

Forrás: ELTE

Töltse le a felvételt nagyobb méretben!

A hatalmas hegyláncból kisebb-nagyobb folyók tartanak dél felé, de a kisebbek is Duna-méretűek. A folyók medrének alakját az általuk szállított töménytelen hordalék határozza meg. Ennek finomabb szemcséjű része építi a Gangesz és a Brahmaputra folyók óriási deltáját.

Forrás: ELTE

A Brahmaputra középső folyása tipikus fonatos folyó: a széles, világos színű kőzetekkel borított mederben a sok-sok mellékág állandóan változtatja a helyét, főág nem is alakul ki. Ez a folyótípus általában nagy hordalékmennyiség és szélsőségesen változó vízjárás mellett alakul ki, és a meder relatíve gyors esésére utal.

Forrás: ELTE

A deltába érve a folyó lelassul, számos ágra szakad. Az ágak torkolati szakaszain az árapály kis tölcséreket alakít ki, a hordalék óriási mennyiségével azonban nem tud lépést tartani, a delta folyamatosan épül. A hordalék a parttól több tíz kilométeres távolságig világos sárszínűre festi a tenger hullámait.

Forrás: ELTE

Végezetül vessünk egy pillantást a Csomolungmára, a világ tetejére. A nagyított képnek szinte a közepén található hegyóriás hósapkárájól minden irányba gleccserek indulnak (szürkés sávok a völgyekben). A nagyításon is jól látszik az északi és déli előtér markánsan más éghajlata, de az is, amint a dél felé tartó folyók völgyei átszelik a Himaláját, és Tibet déli részének vizét is a deltavidék, a Bengál-öböl felé szállítják.

A Terra műhold MODIS-rendszerének felvétele november 12-én készült.