Kezdődik a klímakonferencia - Bali és a Kis-Szunda-szigetek a világűrből

Vágólapra másolva!
A december 3-án, hétfőn kezdődő nemzetközi klímakonferencia helyszíne, Bali eddig inkább a turizmust, a nyaralást juttatta eszünkbe. Lássuk, hogy néz ki e kis sziget és környéke a világűrből.
Vágólapra másolva!

Az Indonézia középső részén, Jáva közvetlen keleti szomszédságában, a Kis-Szunda-szigetek legnyugatibb tagjaként Bali éppúgy a vulkánosságnak köszönheti létét, mint a környező földdarabok. A Föld egyik aktív lemezszegélyén, a hét és félezer méter mély Jáva-árok északi peremén az Indiai-óceán alábukó kérgéből felemelkedő magma hozta létre az egész szigetsort. Jáván és a Kis-Szunda szigeteken számos aktív vulkán van, csakúgy, mint az indonéz szigetvilág más pontjain, elsősorban Szumátrán, Kelet-Celebeszen és a keletebbre fekvő szigetvilágban.

Forrás: ELTE

(A felvétel kiterjedése: 1000x1000 kilométer)

Töltse le a felvételt nagyobb méretben, feliratok nélkül!

Az Egyenlítőn fekvő indonéz szigetvilág időjárása kevés változatosságot mutat: a párás, meleg levegőben évente átlagosan háromszáz napon van zivatar. Ezek leginkább a délutáni-esti órákban és az éjszaka egy részén törnek ki, így a helyi idő szerint kora délelőtt áthaladó Terra műhold viszonylag felhőmentes képet közvetített, de azért a Jáva-tengeren így is láthatunk egy több száz kilométeres zivatartömböt. A felvétel délnyugati részén, Jáva és Bali közelében a tenger színét a Nap becsillanó fénye teszi világossá.

Forrás: ELTE

(A felvétel kiterjedése: 200x150 kilométer)

Töltse le a felvételt nagyobb méretben, feliratok nélkül!

Bali szigetén három vulkáni kúp is tornyosul. Kettő, a sziget közepén és északkeleti részén található Bratan és Batur szunnyadó, bár nagyon fiatal tűzhányó, pár ezer éves lávaárakat találtak mindkettő oldalán. A legmagasabbat, a keleten 3000 méter fölé emelkedő Agungot is sokáig szunnyadónak, illetve csak kisebb robbanásokat okozónak hitték, mígnem 1963-64-ben a huszadik század egyik legnagyobb vulkánkitörését produkálta. A hamufelhők és a lávaárak a hatalmas károkozás mellett számos halálos áldozatot is szedtek. A sziget központja a déli félsziget tövében épült Denpasar városa és elővárosai, itt történt az Al-Kaida hírhedt 2002-es bombamerénylete. A klímakonferencia résztvevőinek mindazonáltal most egy sokkal nagyobb "időzített bombával", Földünk emberi behatásra változó klímájával kell megbirkózniuk.