Gyorsan nőnek a budapesti állatkert leopárdkölykei. A nyáron született, ritka perzsa leopárdok már elérték anyjuk méretének felét, és immár csak húst hajlandóak enni. Jól bírják a telet, mivel eredeti élőhelyükön a  hideg és a hó sem ismeretlen.

Végképp leszoktak az anyatejről a Fővárosi Állat- és Növénykert nyáron született leopárdkölykei: Bella, Bara és Bahar most már kizárólag húst esznek. A június 19-én napvilágot látott perzsa leopárdokat augusztus 14-e óta láthatja a közönség.

Bemutatkozásuk annak idején nemcsak itthon, hanem világszerte nagy sajtóvisszhangot váltott ki, az USA-tól egészen Ausztráliáig, e ritka nagymacskák szaporodása ugyanis igen fontos a megmentésük érdekében életre hívott állatkerti tenyészprogram szempontjából. Az angol nyelvű hírblogokon következetesen a super cute, azaz a "szupercuki" eposzi jelzővel emlegetett kölykök az elmúlt hónapok során sokat nőttek, mostanra már elérték anyjuk testméretének felét.

Forrás: Budapesti Állatkert

Ajánlat: A kölykök néhány hónapos korukban

A három testvér között már kialakultak a testi erőben mutatkozó különbségek is, méghozzá Bahar, a hím javára, aki már most jóval termetesebb két leány testvérénél. Emiatt a gondozóknak különösen nagy figyelmet kell fordítaniuk az etetésre, hogy ne csak a legerősebb, hanem mindenki egyformán hozzájusson az őt megillető táplálékhoz. Habár étlapjukon az anyatej helyett már csak hús szerepel, játékosságukból mit sem veszítettek. A tigrisek szomszédságában található kifutójukban naphosszat hancúroznak Csezi, az anyaállat felügyelete mellett. Mivel a perzsa leopárdok őshazájában a hideg és a hó sem ismeretlen, ezek a nagymacskák teljesen "télállóak"; a hűvös decemberi napokon is a kifutóban tartózkodhatnak. A fővárosi állatkert most párt keres a cseperedő leopárdkölyköknek: leginkább olyan állatkertek kerülhetnek szóba, amelyek maguk is részt vesznek a perzsa leopárdok megmentésével foglalkozó állatkerti tenyészprogramban. Az elkövetkező hónapokban azonban az ifjú leopárdokat még mindenképpen Budapesten láthatja a közönség.

Forrás: Budapesti Állatkert

A perzsa leopárd (Panthera pardus saxicolor) a leopárdok - más néven párducok - legnagyobbra növő alfaja. Nemcsak a tulajdonképpeni Perzsiában, azaz Iránban, hanem Irak, Afganisztán, Tádzsikisztán, Türkmenisztán és Üzbegisztán, valamint Örményország területén is őshonos. Élőhelyén veszélyeztetett állatnak számít, vadon élő állományát kevesebb, mint kétezer egyedre becsülik.

Forrás: Budapesti Állatkert

A világ állatkertjei közül harminchétben tartanak perzsa leopárdokat, összesen 74 egyedet. Mivel veszélyeztetett fajról van szó, az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége (EAZA) tenyészprogramot hívott életre megmentésük érdekében. A Fővárosi Állat- és Növénykert - egy tenyészpár beszerzésével - 2003-ban csatlakozott a programhoz.