Kép: a Föld legnagyobb köpködő kobrája

Vágólapra másolva!
Hossza majdnem eléri a három métert, mérge akár 20 ember életét is képes kioltani annak az óriás köpködő kobrának, amelyet Kenyában fedeztek fel biológusok.
Vágólapra másolva!

A világ legnagyobb kobrája egy külön fajt képvisel, amelyet a kenyai WildlifeDirect fajvédő szervezet Naja ashei-nek keresztelt James Ashe, a kígyók élőhelyén működő kenyai Bio-Ken kígyófarm és kutatóközpont alapítójának tiszteletére - elsőként Ashe írta le a hatalmas hüllőt még az 1960-as években. Ashe már akkor azt feltételezte, hogy önálló fajról van szó, ám csak idén júliusban, egy DNS-vizsgálatot követően bizonyosodott be, hogy a befogott egyed génállománya egyedi - számolt be Wolfgang Wuster, wales-i University of Bangor biológusa.

Forrás: wildlifedirect.org/Wolfgang Wuster

A faj azonosítása a biológusok mellett a gyógyászatban is hatalmas eredmény: a Naja ashei egyetlen harapásával több méreget képes áldozatába lövellni, mint bármely más kígyófaj. Mérgének ellenagyagát elkészítve emberéleteket menthetnek meg az orvosok.

Forrás: wildlifedirect.org/Wolfgang Wuster

"Egy új köpködő kobrafaj felfedezése izgalmas esemény, és ráirányítja a figyelmünket egy alapvető tényre, amiről időről időre megfeledkezünk; hogy az élővilágban megszámlálhatatlan faj felfedezése vár még ránk, miközben élőhelyük elvesztése miatt százával tűnnek el bolygónkról ismert és soha meg nem ismert fajok" - mutatott rá a WildlifeDirect vezetője, a kenyai környezetvédő Richard Leakey.

Forrás: wildlifedirect.org/Wolfgang Wuster