Szikrázó hótakaró az Alpokban - a hét műholdképe

Vágólapra másolva!
Miközben Közép-Európába és a Kárpát-medence nagyobbik részére szinte folyamatos borult idővel érkezett meg a hó - emiatt a múlt héten nem is készültek látványos műholdképek a területről - az Alpok nyugati része, Svájc, Olaszország és Franciaország határvidéke ragyogó napsütésben fürdött, s az alpi hegygerincek szikrázó fehérbe öltöztek.
Vágólapra másolva!

Felvételünkön csak Svájc északi, és Franciaországnak a kép szélére eső kontinentális részén takarják felhők a felszínt. A kép mintegy felét elfoglaló Alpokban 1000 méteres magasság felett mindenütt havat találunk. Teljesen hómentes Dél-Franciaországban az enyhe éghajlatú Provence vidéke, Olaszországban pedig a Pó-síkság és az északi Appenninek alacsonyabb gerincei is. A Pó-síkság nemcsak a hótól, de az ilyenkor szokásos ködtől és szmogtól is mentes: a Garda-tótól Torinóig és a Nyugati-Alpokig gyönyörűen látszik a vidék rajzolata.

Forrás: ELTE

Töltse le a felvételt nagyobb méretben, feliratok nélkül!

A Ligur-tenger felett hullámfelhők jelzik az enyhe északkeleties légáramlatot, az Appenninek lábánál, Genovától délkeletre pedig a folyók által a tengerbe szállított hordalék és az azon tenyésző algák színezik türkizre a tengert.

Az Aqua műhold MODIS-rendszerének felvételét december 13-án rögzítettük az ELTE műholdvevő állomásán.