Ködbe vesző Magyarország - a hét műholdképe

Vágólapra másolva!
Az elmúlt hetekben egy magas nyomású, ezért igen stabil légköri képződmény, egy anticiklon határozta meg térségünk időjárását. A december 27-én készült műholdfelvételen elénk tárul a tejfehér ködréteggel borított Kárpát-medence és környéke.
Vágólapra másolva!

A talaj közelében, néhány száz méter magasságig tartósan megmaradó alacsonyszintű felhőzet és köd uralkodik, itt a hőmérséklet néhány fokkal fagypont alatt marad - ez az úgynevezett hideglégpárna. Fölötte kristálytiszta a levegő, és a ködből kiálló csúcsokon szinte tavaszias az időjárás.

Forrás: ELTE

(A felvétel kiterjedése 1000x1000 kilométer)

Töltse le a felvételt nagyobb méretben!

Amint első képünkön látható, a fehér ködréteg nemcsak hazánkat és a Kárpát-medencét, de az attól északra levő lengyel és kelet-európai síkságokat is nagyrészt beborítja. A Kárpátok jellegzetes alakú ívén a gerincek mind a köd fölé emelkednek.

Forrás: ELTE

(A felvétel kiterjedése 500x400 kilométer)

Töltse le a felvételt feliratok nélkül, nagyobb méretben!

Az előző kép hazánkat és környékét mutató nagyításán számba vehetjük, mely hegyeink emelkedtek a felvétel készítésekor a köd fölé. Ismerve ezek magasságát megállapíthatjuk, hogy a felhőtető magassága a kép készültekor 700 méteren volt.

A hideglégpárna feletti levegő száraz, tiszta és vízszintesen rétegzett, ezért ilyenkor kivételes látótávolságok alakulnak ki. A Kékesről a Tátráig ellátni ilyenkor, de a képről az is észrevehető, hogy a tátrai kilátást a többi északi hegységünk, így a Börzsöny, a Bükk és a Zempléni-hegység csúcsairól is élvezhetjük, ha épp kiállnak a ködből.

A Terra műhold MODIS-rendszerének felvételét december 27-én rögzítettük az ELTE műholdvevő állomásán.