2008: a globális problémák, a burgonya, a cserkészek és a reneszánsz éve

Vágólapra másolva!
Miről fog szólni az előttünk álló év bolygónkon? Az ENSZ olyan komoly, globális problémákra irányítja a figyelmet, mint a közegészség vagy a sarkvidékeket különösen érintő klímaváltozás, míg más szervezetek, civil szerveződések és vállalkozások lokálisabb szempontoknak szentelik az idei évet: Peru javaslatára a burgonya, Görögországban a feta sajt, az ausztráloknál a cserkészek, hazánkban pedig a reneszánsz került a figyelem középpontjába. A 2008-ra meghirdetett nemzetközi programokból globális méretű élelmezési problémák és végveszélybe került fajok körvonala rajzolódik ki.
Vágólapra másolva!

ENSZ-támogatta globális kérdések

Az Egyesült Nemzetek Szervezete 2008-at a nyelvek, illetve a Közegészségügy Nemzetközi Évének nyilvánította. A közegészségügy éve során az emberiség 41 százalékát érintő problémákra kívánják felhívni a figyelmet, annak a 2,6 milliárd embernek a sorsára, akik számára a minimális higiéniás viszonyok is elérhetetlenek, és a legalapvetőbb egészségügyi ellátásban sem részesülnek. A szennyezett ivóvíztől milliók szenvednek, és naponta több ezren - főként gyermekek - halnak meg egyébként elkerülhető betegségekben. Az ENSZ-tagállamok 2000-ben kötelezték el magukat az ún. Milleneumi Fejlesztési Célok mellett, amelyek részeként 2015-re felére csökkentik azoknak az arányát, akik tartósan nem jutnak egészséges ivóvízhez.

A Nemzetközi Földtudományi Unió (IUGS) és az UNESCO kezdeményesére tavaly kezdődött el, és 2009-ig tart a Föld Nemzetközi Éve. A program célja, hogy olyan kérdésekre irányítsa a figyelmet, mint a társadalmat fenyegető természeti veszélyforrások, az egészséges környezet fenntartása, a klímaváltozás vagy a természeti erőforrásokkal, nyersanyagokkal való tudatos gazdálkodás.

2007 után idén is folytatódik a Delfin Éve az ENSZ környezeti tevékenységének koordinálását célzó szervezet, az UNEP támogatásában. Zajlik a 2007-2009 közötti Nemzetközi Poláris Év, melynek során több mint hatvan ország részvételével kutatók ezrei vesznek részt az elmúlt 50 év egyik legnagyobb kutatóprogramjában az ember és a klímaváltozás kapcsolatát is vizsgálva.

Ahhoz, hogy egy ezekhez hasonló ügy az ENSZ támogatását élvezze, komoly előkészületi munkák szükségesek. Az ENSZ szabályzata szerint a nemzetközi éveknek olyan témák köré kell csoportosulniuk, amelyek legalább a tagállamok nagy részét alapjaiban érintik, a programjaik nemzetközi és nemzeti szinten egyaránt megvalósíthatók, és olyan célokat tűznek ki, amelyek nagy valószínűséggel jól körülhatárolható, a gyakorlatban megvalósítható eredményekhez vezetnek.

A Burgonya Nemzetközi Évének gondolata a perui kormány javaslatára az ENSZ Mezőgazdasági és Élelmezési Szervezete (Food and Agriculture Organization, FAO) 2005 novemberi kongresszusán vetődött fel. A szervezet a kezdeményezés mögé állt, nem mintha a növényt a kihalás veszélye fenyegetné, épp ellenkezőleg: a benne rejlő élelmezési lehetőségekre kívánják felhívni a figyelmet. Az élelmezésben legfontosabb nem-gabona növényt világszerte termesztik, több ezer fajtája ismert. Több tápanyag nyerhető ki belőle, gyorsabban, kisebb területen, zordabb körülmények között, mint bármely más termelt növényből.

A kutatókban és a civilekben bízhatnak a békák és a korallok

Az ENSZ-en kívül persze bármely szervezet rendezhet egy témában nemzetközi évet. Így például 2008 a Béka Éve is - a Kétéltű Bárka (Amphibian Ark) nevű kampány keretében az Állatkertek és Akváriumok Nemzetközi Szövetsége és egyéb fajvédelmi szervezetek világméretű összefogást sürgetnek a bolygónkon élő kétéltűfajok fennmaradása érdekében. Az elmúlt 25 év során a kétéltűfajok fele, köztük 500 békafaj került a kipusztulás szélére. Az élőhelyek felszámolása, a klímaváltozás, a környezetszennyezés, a vegyszerezés, a túlzott vadászat és gyűjtés egyaránt a fajpusztulás okai között szerepelnek. A legnagyobb veszélyt azonban egy tíz éve feltűnt parazita gomba hozta, amely ellen még a védett területeken sem lehet mit tenni, s az általa terjesztett betegség a kétéltűek 80 százalékát hónapok alatt kipusztíthatja a különféle élőhelyeken. A kétéltűek úgynevezett jelzőfajként is fontosak, az élőlények többségénél hamarabb és nyilvánvalóan jelzik, ha élőhelyükön felborul az ökológiai egyensúly.

A Béka Éve kampány mindenki számára ismertté akarja tenni a kétéltűeket fenyegető veszélyeket, szoros együttműködést kíván létrehozni az állatkertek közötti fajfenntartó programok terén, és nem utolsó sorban 50 millió dollárt szándékozik összegyűjteni, hogy azonnal megtehessék a az első lépéseket. "Nagyra törő céljaink vannak, de ha egyetlen békafajt is sikerül megmentenünk, az már eredmény" - nyilatkozta Kevin Zippel programigazgató. A Kétéltű Bárka az ENSZ helyett a közemberek, a média és a néhány híresség támogatásában bízik. "A kampány fővédnöke az ismert természetfilmes, Sir David Attenborough, de a Muppet show Brekijének támogatását is élvezzük" - teszi hozzá Zippel.

Forrás: www.oceans.greenpeace.org

A korallzátonyok védelmére alakult nemzetközi szervezet (International Coral Reef Initiative) 2007 után a 2008-as évet is a Korallzátonyok Nemzetközi Évének (International Year of the Reef, IYOR) nyilvánította. Ez a program szintén ENSZ-támogatás nélkül zajlik, és a korallzátonyok, valamint a hozzájuk kapcsolódó élőhelyek (mangrovemocsarak, tengerifű-mezők) globális ökoszisztémában, gazdaságban, helyi kultúrákban betöltött szerepére mutat rá, felhívja a figyelmet a korallokat súlytó veszélyekre és mielőbb hatékony stratégiák kidolgozását indítványozza a korallzátonyok védelmére.

Feta, cserkészek, űrhajók és a reneszánsz

Számos további kiemelt témája is lesz az idei évnek, így például az űrturizmussal foglalkozó legnagyobb nem-állami vállalkozás, a Virgin Galactic a maga részéről az Űrhajók Évének nyilvánította 2008-at, Görögországban az eredeti, görög feta sajt megőrzését tűzték ki célul, Ausztrália a cserkészekre figyel majd, az EU-ban pedig a kultúrák közti párbeszéd került a fókuszba. Magyarországon Mátyás király trónra lépésének 550. évfordulója alkalmából kulturális, gasztronómiai, tudományos és sok más egyéb területet felölelő rendezvénysorozat igyekszik közel hozni hozzánk a reneszánsz korának értékeit.

Az összeállítás a Nature cikke alapján készült.