Megint sasokat mérgeztek a Jászságban

Vágólapra másolva!
Folytatódik a ritka védett madarak érthetetlen leölése a Jászságban. Magyar madarászok a Hortobágyi Nemzeti Park munkatársaival együttműködve az év elején öt megmérgezett sast és több ölyvet találtak. A korábbi esetekhez hasonlóan ezúttal is állati tetemekbe rejtették a mérget az ismeretlen tettesek. Az elmúlt két év alatt történt veszteség európai mércével nézve is óriási.
Vágólapra másolva!

A Magyar Madártani Egyesület (MME) és a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai egy hét leforgása alatt két, egymástól látszólag független esetet derítettek fel, amelyek során két réti- és három parlagi sas esett mérgezés áldozatául a Jászságban. Az elmúlt két évben így már 44-re emelkedett a hazánkban megmérgezett fokozottan védett sasok száma, legalábbis ennyiről szereztek tudomást a természetvédelmi szakemberek. Ez több mint duplája a korábbi 10 évben ismert összes hasonló esetnek. Ha a mérgezések folytatódnak, kritikus állapotba kerülhet a világviszonylatban is rendkívül jelentős hazai parlagi sas- és rétisas-állomány.

2007. december 28-án Jásztelek határában nagy valószínűséggel egy lelőtt kutyába helyeztek mérget ismeretlen tettesek, amelyből két rétisas táplálkozott, és el is pusztult. Január 3-án innen mintegy 15 km-re, Jászárokszállás határában került elő mintegy 20 fácán teteme, s az ezek húsából fogyasztó három parlagi sasból kettő, továbbá három egerészölyv is elpusztult. A harmadik még életben levő parlagi sast a Fővárosi Állat- és Növénykert állatorvosai kezelik.

A korábbi ügyekhez hasonlóan a mostani két esetben is nyomozást indított a Jászberényi Rendőrkapitányság, és ha bebizonyosodik a szándékos bűncselekmény ténye, az elkövetők akár 5 évig terjedő börtönbüntetésre és többmilliós pénzbírságra is számíthatnak.

Ilyen esetek korántsem csupán hazánkban esnek meg - Európa számos országában, főként a Balkánon okoz problémát a sasok mérgezése. Az Európai Unió a madarászok sürgetésére nemrég betiltotta a tetemekből gyamran kimutatott, karbofurán hatóanyagú növényvédő szerek forgalmazását. Magyarországon a felhasználók egy év türelmi időt kaptak, hogy felszámolják készleteiket. A mérget általában nem direkt a sasoknak szánják - illegális dúvadirtásra használják rókák, varjak ellen, ám mivel nagyon erős méreg és lassan bomlik le, a tetemből falatozó ragadozómaradak is elpusztulnak tőle - mondta el az [origo]-nak Horváth Márton, a Magyar Madártani Egyesület parlagisas-védő programjának vezetője hozzátéve: a méreg beszerzése már jelenleg is a növényvédelmi szolgálat engedélyéhez kötött, ám gyakorlatilag illegálisan is hozzá lehet jutni, ezért a betiltása sem feltétlenül jelenti majd azt, hogy a sasok megmenekültek.

Az európai szaporulat ötöde pusztult el hazánkban

1998 óta összesen 72 fokozottan védett és 625 védett madár esett bizonyítottan mérgezés áldozatául hazánkban, amelyek természetvédelmi értéke meghaladja a 77 millió forintot.

Különösen kritikussá vált a helyzet az elmúlt két évben, amióta minden korábbinál nagyobb mértékű pusztítást jelentettek országszerte a természetvédelmi szakemberek. 2006 áprilisa óta 23 parlagi, 16 réti- és egy szirti sas, valamint egy vándor- és egy kerecsensólyom is mérgezéses tünetekkel került kézre - a madarak természetvédelmi értéke összesen 41 millió forint. Legkritikusabban a parlagi sast érintették a mérgezések, hiszen a megtalált 23 példány a tavalyi egész európai uniós szaporulat mintegy ötödét teszi ki!

Forrás: MME

Parlagi sas- és fácántetemek

A felderített mérgezéseket minden esetben bizonyítottan illegálisan használt növényvédő szerek okozták, amelyeket legtöbbször szándékosan raktak csaliként kihelyezett állattetemekbe a különböző szőrmés és tollas ragadozók irtására. Sajnos biztosan kijelenthetjük, hogy a felderített esetek csak kis részét képezik a valódi pusztításnak, így a közelmúltban elharapózott mérgezési hullám az elmúlt évtized egyik legsúlyosabb természetvédelmi károkozásának számít Magyarországon.

A sasvédők kérik, hogy aki egymáshoz közel fekvő elpusztult ragadozómadarak tetemeire lel, azonnal értesítse a Madártani Egyesület e-mailen vagy a 06/30/525 40 71-es telefonszámon.



Az MME és a nemzeti park igazgatóságok szakemberei, a rendőrséggel, a növényvédelmi és vadászati hatóságokkal együttműködve fokozott figyelmet fordítanak a mérgezéses esetek felderítésére, hogy megelőzzék a további bűncselekményeket.

Forrás: MME

A sasokról

Mind a parlagi, mind a rétisas fokozottan védett faj, egyetlen példány természetvédelmi értéke egymillió forint. Rétisasból 150, míg parlagi sasból mindössze 83 pár költ Magyarországon, azonban ez utóbbi fajból így is nálunk található az Európai Unió állományának 60%-a. A sasfajok magyarországi védelmét 1980 óta a Magyar Madártani Egyesület koordinálja, együttműködve a nemzeti parkokkal és számos önkéntessel.

MME