Első ízben sikerült felvételeket készíteni egymással szemben párzó gorillákról. Erről a viselkedésről eddig közeli rokonaink, az emberszabásúak között egyedül a törpecsimpánzokra, a bonobókra nézve rendelkeztünk bizonyítékkal.

A felvételeket a Kongói Köztársaságban fekvő Nouabalé-Ndoki Nemzeti Parkban készítették a német Max Planck Intézet és a New York-i székhelyű Wildlife Conservation Society (WCS) kutatói. Bár más kutatók is beszámoltak már korábban arról, hogy láttak gorillákat az emberihez hasonló pozitúrában párzani, sosem tudták lefotózni.

Nem ez az első alkalom, hogy az eset nőstény résztvevője, Leah tudományos szenzációval szolgált. 2005-ben a gorillák közül őt kapták rajta elsőként eszközhasználaton: egy tavacska vízmélységét bottal mérte föl, mielőtt belegázolt volna. "Igen figyelemreméltó, hogy annak idején, tízévnyi megfigyelés után Leah-nál láttuk ezt az újítást, és most is ő az, aki meglepett bennünket" - nyilatkozta az esetről Thomas Breuer, a Max Planck Intézet munkatársa, az esemény megörökítője.

Forrás: Thomas Breuer - WCS/MPI-EVA

(A felvételt a Wildlife Conservation Society jóvoltából közöljük)

Az emberszabásúak többsége körében elterjedt párosodáskor mindkét állat azonos irányba nézve helyezkedik el, úgynevezett hát-hasi pózban. Az emberszabásúak közül eddig egyedül a bonobókról, azaz a törpecsimpánzokról tudtuk biztosan, hogy szemtől szemben (has-hasi pózban) is párosodnak. Ezt a pozíciót korábban már megfigyelték hegyi gorillák között is, ám nem dokumentálták felvételeken. Nyugati gorillákat szemtől szemben csak fogságban láttak párosodni.

Jelenleg viszonylag kevés ismerettel rendelkezünk a nyugati gorillák viselkedéséről, ezért a Nouabalé-Ndoki Nemzeti Parkban folyó kutatások még számos újdonságot hozhatnak. A nyugati gorillák (Gorilla gorilla) a súlyosan veszélyeztetett, kihalófélben lévő fajok közé tartoznak bolygónkon. Az illegális vadászat, élőhelyük zsugorodása, illetve fertőzések - például az Ebola-vírus - miatt számuk az elmúlt években 60%-kal, mára közel 94 ezerre csökkent. Két alfajuk közül a nyugati síkvidéki gorilla (Gorilla gorilla gorilla) túlélésére még van remény, ám a Gorilla gorilla diehli nevet viselő alfajból - amelyet csupán 2000-ben azonosítottak - mindössze alig több mint 300 egyed maradt a vadonban.