Az Adria-part ködből és párából - a hét műholdképe

Vágólapra másolva!
A Kárpát-medence mellett kontinensünk másik, télen jellegzetesen ködös vidéke a Pó-síkság. Képünkön is sűrű pára borítja, amely a vízfelületek felett köddé sűrűsödik, "fekete-fehér negatívvá" téve az Adria partjainak felvételét.
Vágólapra másolva!

A Pó-síkságot északról és nyugatról az Alpok, délről az Appenninek vonulatai fogják körül, keleten az Adriai-tengerre nyitott. Mivel a vidék erősen iparosodott és az autóforgalom is igen aktív, minden körülmény adott a füstköd, illetve a füst részecskéin kicsapódó pára és köd megjelenéséhez.

Felvételünkön a pára és füstköd miatt mind a Pó-síkság, mind az Adriától északra elhelyezkedő Veneto és Friuli síkvidéke, sőt még a horvátországi Isztria is szürkés színben látszik; ezen a rétegen halványan tűnnek elő a felszín egyes objektumai. A Pó-síkság nyugati részén a füst és a pára fehér színű köddé sűrűsödik.

Forrás: ELTE

A kép kiterjedése 1000x1000 kilométer

Nagyított képünk az Adria északi részét mutatja. Ahogy a Pó-síkság párája kisodródik a melegebb tenger fölé, már a part felett köddé alakul. Így a part szürke, a vízfelszín pedig egészen a horvát partokig fehér színt ölt a légkör legalsó rétegeinek víztartalma miatt. A füstköd vastagsága néhány száz méter: a magasabb hegygerincek már mindenütt élesen, tisztán látszanak.

Forrás: ELTE

A kép kiterjedése 250x250 kilométer

Töltse le a felvételt nagyobb méretben!

Az Aqua műhold MODIS-rendszerének felvételét február 24-én rögzítettük az ELTE műholdvevő állomásán.