Kiemelték az eddigi legnagyobb tengeri szörnyet - képes összefoglaló

Vágólapra másolva!
Norvég kutatók jelentették be a valaha talált legnagyobb tengeri hüllő felfedezését. A jura időszaki hatalmas ragadozó a becslések szerint 15 méter hosszú volt. Képes összefoglalónk.
Vágólapra másolva!

A 150 millió éves Pliosaurus-fosszíliát a Norvégiához tartozó jeges-tengeri szigetcsoport, a Spitzbergák területén fedezték fel, amely az északi szélesség 78. fokánál fekszik, mintegy 1300 kilométerre az Északi-sarktól. A szigetek területének 60%-át állandóan jég borítja, a fennmaradó részen viszont nagyon változatos kőzetek bukkannak elő. Ezzel magyarázható, hogy a geológusok már a 19. században elkezdték a rétegek tanulmányozását. Az első tengeri hüllőt 1864-ben, míg az első Plesiosaurus-maradványt 1914-ben találták a fagyos szigeteken.

Nézzen képeket a feltárásról és a Pliosaurusról képgalériánkban!

A most ismertetett leletet az Oslói Egyetem Természettudományi Múzeumának paleontológusai és önkéntes segítőik fedezték fel még 2006 nyarán. Az akkor gyűjtött fantasztikus anyagról már korábban beszámoltunk. Az akkori expedíció a csontváznak csak egyes részeit (például a koponya töredékeit) találta meg az üledékből kimállva egy hegyoldalban. A paleontológusok egyből felismerték, hogy egy fontos állatmaradvány hatalmas csontjaira bukkantak: a beszámolók szerint az állatnak levesestányér méretű csigolyái voltak, míg az alsó állkapcsában lévő fogak akkorák, mint egy-egy banán.

Forrás: Oslói Egyetem/Tor Sponga, BT

A tengeri szörnyként emlegetett monstrum az eddig ismert legnagyobb testű tengeri hüllő (a grafikán vörössel jelölve az állat fennmaradt maradványai láthatók)

Az óriási csontvázat azonban végül csak 2007 augusztusában tudták kiemelni. A kutatócsoportnak mintegy 100 tonna üledékes kőzetet kellett megmozgatni, hogy a hozzáférjenek a maradványokhoz. Az első hét végén a résztvevők kissé csalódottan vették tudomásul, hogy egy kis patak eróziós munkája a koponya nagy részét elpusztította. Habár a teljes csontváz végül nem került elő, a legfontosabb testrészekről bőséges információkat szerezhettek. Megtalálták a koponya egyes részeit, a fogakat, a nyak és a hát nagy részét, a vállövet és egy majdnem teljes mellső uszonyt. Jól mutatja az állat méreteit, hogy egyedül az uszony csaknem 3 méter hosszú.