Kiemelték az eddigi legnagyobb tengeri szörnyet - képes összefoglaló

2008.03.04. 9:59

Az ásatás során a 14 résztvevőnek el kellett szenvedni a sarki időjárás szeszélyeit, például az erős szelet, az esőt és ködöt, az augusztusi hóviharokat, valamint a fagypont körüli hőmérsékletet. Mindezek mellett a 3 hetes terepi munkálatok során állandóan figyelni kellett a jegesmedvékre is, akik nem vették jó néven az idegenek behatolását a felségterületükre. Bár az idő rövidsége miatt főleg erre a leletre koncentráltak, azért mellékesen még begyűjtötték egy hosszú nyakú Plesiosaurus és egy halgyík (Ichthyosaurus) részleges maradványát is.

A közepes méretű Plesiosaurus jó megtartású csontjai között megtalálták a teljes medenceövet, végtag és lábközépcsontokat, valamint 20-30 csigolyát. Az ígéretesnek látszó halgyík esetében sajnos kiderült, hogy csak a medenceöv és a farok őrződött meg. A begyűjtött csontok elszállítás után mostanáig folyt a lelet preparálása és konzerválása. Bár a csontok nagy méretűek és masszívak, szükség van a kémiai anyagokkal történő megszilárdításukra. 1100 munkaóra során eddig mintegy 25 liter ragasztóanyagot használtak fel a preparátorok.

A Pliosaurusok a kihalt Plesiosaurusok közé tartoznak, melyek a dinoszauruszok korában éltek és "garázdálkodtak" a tengerekben. A Pliosaurusok erőteljes, evezőszerű uszonyokkal voltak felszerelve, melyek segítségével nagy sebességgel haladtak a vízben. Rövid nyakukon masszív koponya helyezkedett el, amely tele volt félelmetes fogakkal. A Pliosaurusok a földtörténeti középidő csúcsragadozói voltak a tengerekben, és főleg tintahalakkal, halakkal és kisebb termetű tengeri hüllőkkel táplálkoztak.

Forrás: Oslói Egyetem/Tor Sponga, BT

Ekkora lenne egymáshoz viszonyítva egy kardszárnyú delfin, egy kék bálna, egy pliosaurus és egy ember

A Pliosaurusok nagy testű állatok voltak, átlagosan 5-6 méteres hosszúsággal. Eddig ismert legnagyobb képviselőjük az Ausztráliában felfedezett Kronosaurus, amely 10-11 méteres hosszúsággal büszkélkedhetett. A "szörnyetegnek" keresztelt norvég példány hossza azonban a becslések szerint elérte a 15 métert, így kétségtelenül átvette a vezetést a képzeletbeli ranglistán.

A lelet nem csak azért fontos, mert egy élőlénycsoport eddig ismert legnagyobb képviselőjének viszonylag teljes csontvázáról van szó. Azt is egyértelműen bizonyítja, hogy a hatalmas állatok az északi tengerekben is gyakoriak voltak a dinoszauruszok korában. A Spitzbergák mára a tengeri hüllők legfontosabb ismert lelőhelyének számítanak, ahol eddig ismeretlen fajok csaknem teljes csontvázai halmozódtak fel.

A 2007-es gyűjtés végén, miután kiemelték a "szörnyeteg" csontvázát, valószínűleg ugyanehhez a fajhoz tartozó másik példány kimállott koponya- és csontváztöredékeire bukkantak egy másik hegyoldalban. A kutatók most azt tervezik, hogy a rövid 2008-as nyári terepi szezonban ezt is megpróbálják elszállítani. Valószínűleg az idei ásatáson sem fognak unatkozni, hiszen pillanatnyilag különböző tengeri hüllőkhöz tartozó 40 csontváz GPS-koordinátái vannak rögzítve a paleontológusok térképén, amelyek még kiemelésre várnak a fagyos hegyoldalakban.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK