Először figyeltek meg kőomlást a Földön kívül - színes fotók NASA-tól

Vágólapra másolva!
Lélegzetelállító képeket közölt a NASA a Marsról: első alkalommal sikerült egy olyan omlást megfigyelni a vörös bolygó felszínén, amely folyamatában, a törmelék mozgása során látható.
Vágólapra másolva!

A Mars Reconnaisance Orbiter (MRO) űrszonda fedélzetén lévő HiRISE detektor minden korábbinál jobb, közel 25 centiméteres felbontással örökíti meg a vörös bolygó felszínét. Térképező munkája során egy ritka jelenséget rögzített: egy meredek falnál bekövetkezett omlást, méghozzá a folyamat közepén: miután a törmelék már megindult, de még azelőtt, hogy az anyag megállapodott volna.

A mellékelt, északi sarkvidéki területet ábrázoló felvétel bal oldalán réteges üledékes kőzetek figyelhetők meg. Az itt látható fal mintegy 700 méter magas, és viszonylag meredek, lejtőszöge 60 fok körüli. Ennek lejtőjén történt az omlás, méghozzá a helyi tavasz idején - a kép bal oldalán látható sávot még a téli széndioxid-fagyréteg borítja. A beljebb lévő sötétebb, vöröses rétegek porral kevert vízjégből állhatnak.

A lejtő felső részén megfigyelhető szögletes, töredezett kőzetblokkok területe lehet az omlás forrása, ahonnan az anyag lezúdult. A leomlott törmelék a lejtő lábánál jól látható, jobbra elnyúló szálas szerkezeteket alkot - itt a nagyobb törmelékszemcsék útvonalát és lerakódását figyelhetjük meg.

Az elmozdult anyag finomszemcsés port is tartalmazott, amely az omlás során egy felhőben kavarodott fel. Utóbbi jobbra látható a képen, és a faltól messzebbre jutott, mint a nagyobb töredékek. A fotón felülről sütő Nap révén balra lefelé árnyékot is vet a felhő, amely viszonylag magas és éles körvonalú. Maga a felhő közel 180 méter átmérőjű, és a lejtő lábától mintegy 180-200 méterre mutatkozik. A ritka marsi légkörben viszonylag gyorsan ülepednek a hideg törmelékfelhők (ha nincsen viharos erejű szél, mint például a porviharok alatt), mindezek miatt kijelenthető, hogy a jelenség a felvétel készítésének pillanatában még zajlott.

Forrás: NASA, JPL, UA

Az omlás és törmelékfelhője az MRO felvételén (é.sz. 83,7, k.h. 235,8) (NASA, JPL, UA)

Forrás: NASA, JPL, UA

A fenti terület egy korábbi téli felvételen, amikor még fagy borítja a vidéket (NASA, JPL, UA)

Az eredeti felvételen (lásd lent) két omlás is mutatkozik. A két jelenség feltehetőleg nem véletlenül történt egyszerre, hanem az egyik kiváltotta rezgés segítette elő a másik elindulását.

A kérdéses terület utólagos, nyári vizsgálata sok érdekességet tartogathat a kutatók számára. A képek összehasonlítása alapján következtetni lehet majd arra, mekkora szerepet játszanak az ilyen omlások a felszínfejlődésben. Érdekes lesz megfigyelni, hogy az omlás révén kibukkanó forrásterület összetétele különbözik-e a környező vidéktől, amelynek anyaga már régóta a felszínen van.

Forrás: NASA, JPL, UA

A terület részletes felvételei. A kép nagy méretű változatának letöltése (NASA, JPL, UA)

Csillagászati előadások az interneten

A Kulin György Csillagászati Szabadegyetem és a Kozmofizika 2008 sorozat következő két előadása az interneten a Polaris TV adása keretében élőben is követhető:

  • Március 4. A Messenger a Merkúrnál (Kereszturi Ákos)
  • Március 5. Nukleáris LEGO - avagy a magfúzió vegykonyhája (Dávid Gyula)

Az előadásokra a Polaris Csillagvizsgálóban (Budapest, III. kerület, Laborc u. 2/C) 19 órai kezdettel kerül sor.