Vágólapra másolva!
Kiemelték a japán Kibo modul első elemét az Endeavour űrrepülőgép rakteréből, és sikeresen csatlakoztatták a Nemzetközi Űrállomáshoz. Ezzel eredményesen zárult az eddigi leghosszabbra tervezett, 16 napos küldetés első űrsétája. Képes-filmes beszámolónk.
Vágólapra másolva!

Mint arról korábban beszámoltunk, az európai Columbus modul után ismét nagy kutatóegység indult a Nemzetközi Űrállomásra: a japán Kibo-rendszer első elemével hazai idő szerint kedden 7.29-kor startolt az Endeavour. A helyi idő szerint éjszakai indítás látványos volt, de a sötétség miatt nehezen tudták a fő hajtóanyagtartályról esetlegesen leváló szigetelésdarabokat megfigyelni. A Columbia katasztrófája óta, az űrrepülőgép-rendszeren végrehajtott változtatások révén sokkal kevesebb darab vált le a startok során, mint korábban - sokáig mégsem engedtek éjszakai indulást.

Az asztronauták az űrrepülőgép saját robotkarával átvizsgálták az Endeavour külső felületét a Föld körüli pályán - különös figyelemmel az orr-részre. Az induláskor készült felvételek alapján ugyanis elképzelhető, hogy közel 10 másodperccel a start után egy levált szigetelésdarab eltalálta az űrrepülőgépet. A sötétség miatt nem sikerült megállapítani, hogy egy, esetleg kettő töredékről volt szó - sőt az is felmerült, hogy talán egy madarat "gázolt el" az Endeavour. A robotkarral elvégzett külső vizsgálatok azonban nem mutattak számottevő sérülést.

Az indulás során az egyik adatközvetítő számítógépnél is jelentkezett hiba: a baloldali segédrakéták működésével kapcsolatos telemetriai adatokból nem mind érkezett meg az irányító központba. A hiba okát egyelőre nem sikerült kideríteni, de a NASA szerint az esemény nem befolyásolja a küldetés további részét. Egy másik hiba is jelentkezett a start alatt: a leszálláskor alkalmazott, úgynevezett FES-hűtőrendszer A-jelű egysége meghibásodott. A rendszer automatikus üzemmódban átkapcsolta a tartalék hűtőáramra - fennakadást ez a probléma sem okozott.

Forrás: NASA

A japán Kibo modul első része az űrrepülőgép rakterében. A kép nagyméretű változatának letöltése (NASA)

Az Endeavour szerdán közelítette meg a Nemzetközi Űrállomást (ISS), és szokás szerint, 180 méteres távolságban "piruettezett" egyet, hogy hasi oldalát megfigyelhessék az ISS-ről. A sikeres összekapcsolódás után megkezdték a felszerelések átpakolását, és a Quest légzsilip, valamint az első űrséta előkészítését.

Még az űrséta előtt az ISS robotkarjával kiemelték az Endeavour rakteréből az 1,7 tonnás Dextre nevű új kanadai robotkart, amely egyelőre darabokra szedve, becsomagolt állapotban található. A napelemtáblák tartórendszerének egyik eleméhez rögzítették, és a további űrséták során fogján összeállítani. Bár a rendszer egyes részeit külön-külön már tesztelték, az egészet együtt még nem prónblták ki működés közben - erre csak a súlytanaság biztosít megfelelő körülményt.

Egyelőre az új robotkar áramellátásánál vannak problémák. Áram hiányában nem működik a fűtőrendszer, amely a robotkar csuklóinak megfelelő mozgásához szükséges. Elképzelhető, hogy valamilyen sztoftveres gond van, de ha ezen a téren nem sikerül megoldani a helyzetet, az űrsétánál fogják ellenőrizni az áramellátó kábeleket - végső esetben pedig a már meglévő robotkarral összekapcsolva is kaphat energiát a rendszer. Hasonló probléma egyébként a már régóta használt jelenlegi, szintén kanadai robotkar üzembe helyezésekor is jelentkezett, amelyet akkor egy segédprogram telepítésével oldottak meg.

Az Endeavour űrrepülőgép a Nemzetközi Űrállomásról fotózva, a dokkolás előtt 2008. március 12-én. Megfigyelhetjük a nyitott raktérben a Kibo-modult, és a gép lassú körbefordulását, hogy megfigyelhessék az esetleges sérüléseket az űrállomásról (NASA)

Az Endeavour legénysége találkozik a Nemzetközi Űrállomás legénységével a dokkolás után (NASA)

Az első űrsétát Reisman és Linnehan űrhajósok kezdték meg, magyar idő szerint pénteken hajnali fél négykor. Ennek során a rakterében kioldották a Kibo modul felszállított részeinek rögzítését, majd a robotkarral kiemelték és csatlakoztatták a Harmony modul Zenit nevű dokkolóegységéhez. A 7 óra 1 perces űrséta során az új kanadai robotkarnál is végeztek néhány előkészítő műveletet. A küldetés során még három űrsétát végeznek az űrhajósok.

Forrás: NASA TV

A Kibo modul a robotkar végén (NASA TV)