Üzembe állt az új robotkar az űrállomáson - filmes beszámoló

Vágólapra másolva!
Az Endeavour űrrepülőgép legénysége a második űrsétán sikeresen aktiválta a Dextre nevű új robotkart, amely a korábbi próbálkozások alkalmával még nem tudott áramot felvenni. A Dextre számos olyan precíziós művelet elvégzésére képes, amelyhez eddig űrséta keretében a világűrben dolgozó asztronauta kellett.
Vágólapra másolva!

Mint arról korábban beszámoltunk, az első űrséta során, a Kibo modul rögzítéseinek kioldásakor probléma lépett fel. Bár ezt végül megoldották, a tervezett feladatok végrehajtása elhúzódott, ezért a Dextre robotkar csuklóelemeiről nem tudták az átmeneti hővédő borítást levenni.

Az asztronauták csütörtökön, a második űrsétán készítették elő és aktiválták az 1,7 tonnás új robotkart, amely a szállításhoz használt tárolószerkezeten keresztül nem tudott áramot felvenni. Kiderült, hogy a robotkar tárolódobozán keresztülhaladó vezeték volt hibás, ezért az ISS régebbi robotkarjából közvetlenül vezettek áramot az új berendezésbe.

A Dextre ennek segítségével fel tudta melegíteni ízületeit, és kiderült, hogy majdnem tökéletesen funkcionál. Az egyik ízület hajlékonysága még nem éri el a tervezett mértéket, de idővel javulhat, és a munkák végrehajtását nem befolyásolja számottevően.

Az új berendezést a Destiny modulhoz csatlakoztatják. Számos olyan precíziós művelet elvégzésére is képes, amelyhez eddig űrséta keretében a világűrben dolgozó asztronauta kellett. A második űrséta egyébként 7 óra 8 percen keresztül tartott, és minden tervezett feladatot sikeresen elvégeztek.

Forrás: NASA

A Dextre robotkar (NASA)

Az ISS fedélzetén is jelentkezett egy kisebb probléma: a kilélegzett szén-dioxidot megkötő rendszernél volt gond, amit sikerült hamar megoldani. Ezután a japán kutatómodul, a Kibo előkészítésén dolgozott a legénység.

Forrás: NASA

Rick Linnehan tréfásan mutatja, hogy az új Dextre robotkar az emberi testhez hasonlóan két kinyújtható egységből áll, amelyek segítségévelösszetett műveletekre is képes (NASA)

A harmadik űrsétát Richard Linnehan és Robert Behnken végezte kedden, 6 óra 53 percen keresztül. Sikeresen befejezték az új robotkar szerelési műveleteit, és a még szükséges új felszereléseket kiemelték az Endeavour rakteréből. Utóbbiak között két doboz alakú, ún. kitettségi kísérlet szerepelt, amelyeknél a világűr vákuumának hatását vizsgálják a Columbus modul külső felületén. Ezek közül az első rögzítése túl sokáig tartott, ezért a második kísérleti egységet nem tudták megfelelően installálni.

Az űrséta végén Behnken a bal kesztyűjének külső borításán vett észre egy kisebb sérülést, ami a munka közben jöhetett létre. A szakadás nem érintette az alsó szigetelőanyagot, ezért nem is veszélyeztette az űrhajóst. A tervek szerint ugyanez a két asztronauta végzi majd a negyedik és ötödik űrsétát csütörtökön és szombaton, amikor néhány külső szerelési műveletet végeznek, és tesztelik a hővédő csempék javítási módszereit.

Film a robotkar szereléséről (NASA)