Az elhízás szempontjából kulcsfontosságú molekulát találtak

Vágólapra másolva!
Amerikai kutatók nagy lépést tettek az elhízás okainak feltárásában: a közelmúltban bejelentett felfedezés szerint egy a zsírsejtek felszínén megjelenő különleges molekula szabályozza a táplálékkal elfogyasztott zsírok felvételét és azok elosztását a szervezetben. A molekula "kikapcsolása" új lehetőségeket nyithat a túlsúlyosság kezelésében.
Vágólapra másolva!

A zsíros, olajos ételek fogyasztása nagymértékben hozzájárul az elhízáshoz, annak következményeként pedig például a 2-es típusú cukorbetegség vagy a szív- és érrendszeri betegségek megjelenéséhez. Ilyenkor az energiabevitel meghaladja a szervezet anyagcsere-folyamataihoz szükséges energiafelhasználás mértékét, s ez a többletenergia a zsírszövetekben zsírok formájában elraktározódik, azaz súlygyarapodást okoz. Ha a folyamat - például a nem megfelelő táplálkozás következtében - állandósul, az nagymértékű elhízáshoz vezet.

Zsírfelvételt irányító molekula

A Cincinnati Egyetem biológusai egy olyan molekulát helyeztek kutatásaik középpontjába, amely a zsírsejtek - tudományos nevükön adipociták - zsírfelvételét szabályozza. A molekula - az úgynevezett adipocita LDL-receptor-kapcsolt protein 1 (LRP1) - nem csak a zsírsejtek felszínén, hanem testszerte, például a szívben, májban, izmokban, érfalakon is megjelenik, ám ezekben a szövetekben kifejtett hatásai még nem ismertek pontosan. A kutatócsoport kimutatta, hogy a molekula a testben zajló zsírtranszportban (a zsírok szállításának molekuláris mechanizmusai) irányító szerepet tölt be. A tudósok kísérleteikhez genetikailag módosított egértörzseket használtak fel.

A kutatások két csoportban folytak egymástól függetlenül; az egyiket David Hui, a Cincinnati Egyetem patológusa vezette, a másik - együttműködve Huiékkal - Joachim Herz - a Texas Egyetem Délnyugati Egészségügyi Központjának munkatársa - irányításával zajlott.

David Hui és kollégái olyan egereket vizsgáltak, amelyek zsírsejtjeiben az LRP1-molekula génjét működésképtelenné tették, a genetika nyelvén kiütötték azt (knock out egerek - az ilyen egértörzset LRP1 KO-egereknek nevezik). Ezek az állatok sokkal kevesebb zsírt raktároztak el zsírszöveteikben, így súlygyarapodásuk is minimális volt egy kontroll, azaz LRP1-génmódosításon át nem esett egértörzzsel összehasonlítva. Az egerek mindkét csoportja ugyanazt a viszonylag alacsony zsírtartalmú élelmet kapta a kísérletek során. A Joachim Herz vezette kutatócsoport ugyanezekről az eredményekről számolt be vizsgálataik végeztével.

Azt is megfigyelték, hogy amikor az LRP1-receptor aktív, azaz működőképes állapotban volt az egerek zsírszöveteiben (kontroll csoport), az adipociták jóval több zsírt vettek fel, s olyan folyamatokat indítottak el, amelynek következtében a testben általánosan megnövekedett a zsírraktározás.

A kutatók szerint egy olyan létfontosságú molekuláris célpontot sikerült találni, amelynek módosítása (egy megfelelő molekulával való célzott gátlás) sok százmillió ember egészségéhez járulhat hozzá a jövőben.

A túlsúly veszélyei

Az USA Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központjának (Centers for Disease Control and Prevention) felmérése szerint az amerikaiak - 22 és 70 év között - több mint 33%-a túlsúlyos, főképp a magas zsír- és szénhidrát-tartalmú ételek fogyasztása, illetve a rendszeres testmozgás hiánya miatt. Ennek tudható be, hogy az amerikai lakosság viszonylag nagy hányada szenved 2-es típusú diabéteszben, szív- és érrendszeri megbetegedésekben, valamint az azokhoz kapcsolódó egyéb súlyos szövődményekben.

Egy 2007-es felmérés Magyarországon is hasonlóan eredménnyel zárult: a nők közel kétharmadánál tárt fel súlyos hasi elhízást, a férfiak 60%-ánál hasonlóan súlyos veszélyeztetettséget. A több mint 17 000 önkéntes 10,2%-a már átesett valamilyen szív- és érrendszeri megbetegedésen, ők tartoznak a különösen veszélyeztetettek közé - olvasható a Magyar Nemzeti Szívalapítvány honlapján.

World Cancer Research Fund nevű rákkutatási alap nem kevesebb mint hétezer szakmai tanulmány felhasználásával készült kutatásainak legfrissebb eredményei alapján arról számolt be, hogy a túlsúlyos emberek esetén bizonyos ráktípusok kialakulásának kockázata jóval magasabb a normál testsúllyal rendelkezőkkel szemben.