A Szentföld és a Via Dolorosa - a hét műholdképe

Vágólapra másolva!
Az elmúlt hétvégén a keresztény világ Krisztus keresztútjának helyszínére figyelt. Lássuk a szent helyeket a műhold perspektívájából.
Vágólapra másolva!

Húsvétkor a tavaszi színekbe öltözött Szentföld magasabb régióin a növényzet zöld és zöldessárga színei uralkodtak, míg a Holt-tenger árka és a Jeruzsálemtől délre fekvő Júdeai-sivatag világossárga színe kopár felszíneket mutatott. A kétfajta felszín határa közelében, a Holt-tenger északi végétől nyugatra találjuk Jeruzsálemet, amely a keresztút helyszíne.

Forrás: ELTE

A Google Maps nagyfelbontású műholdképén az Óváros utcái is megkülönböztethetők. Az utolsó vacsora helyszíne, a Getszemane-kert a városfaltól keletre, a város és az Olajfák-hegye közti völgyben található. Pilátus palotáját, ahol Krisztust kereszthalálra ítélték, az Óváros délnyugati részét elfoglaló, azóta a nagy muzulmán mecsetekkel beépített Templom-hegytől északra találjuk, innen halad a Via Dolorosa, a keresztút a Golgota felé. Ennek helye vitatott, a legvalószínűbb helyszín a Krisztus sírja fölé épült Szent Sír Bazilikától kissé délre elterülő, ma már beépített domb, de találunk az Óvárostól közvetlenül északra elhelyezkedő sziklás magaslatra vonatkozó utalásokat is.

Forrás: ELTE

Az Óváros három vallásnak is szent helye: a keresztények mellett a zsidók és a muzulmánok is ekként tisztelik, előbbiek a Templom-hegyen állt két régebbi templomuk és a hegy nyugati falát alkotó Siratófal, utóbbiak az ugyanezen a hegyen Krisztus után mintegy 700 évvel épült szent mecseteik miatt.

A Terra műhold MODIS-rendszerének felvételét március 15-én rögzítettük az ELTE műholdvevő állomásán. Jeruzsálem nagyfelbontású műholdfelvétele a Google Maps adatbázisából származik (maps.google.com)