Folytatódik a Mindentudás Egyeteme - előadások a 21. század biológiájáról

Vágólapra másolva!
Legyen hallgatója és nézője a Mindentudás Egyetemén április 12-én egy immunológiával, , bioinformatikával és rendszerbiológiával  kapcsolatos előadássorozatnak!
Vágólapra másolva!

Az előadássorozat programja 2008. április 12-én:

11:00-tól:
Erdei Anna
Immunrendszerünk - kétélű kard

Immunrendszerünk kétélű kardhoz hasonlítható: egyrészt megvédi szervezetünket a kórokozók támadásaitól és meggátolja a sejtek kóros burjánzását, másrészt a szervezet saját anyagait megtámadva autoimmun folyamatok kialakulását okozhatja, túlzott működése pedig allergia kialakulásához vezethet. E folyamatok alapja az, hogy ép immunrendszerünk képes a saját és nem-saját struktúrákat megkülönböztetni egymástól és az utóbbiak ellen támadást indít. A káros reakciókat az immunrendszer működésének kisiklása okozhatja. Mindezek a folyamatok számos sejtféleség (köztük falósejtek, hízósejtek, limfociták) és különböző oldékony faktorok (pl. ellenanyagok, citokinek) sokrétű együttműködése eredményeként alakulnak ki.

13:00-tól:
Falus András
A genetika, immunológia és az informatika összefogása nagy népbetegségek elleni küzdelemben

Az asztma, a daganatos betegségek, illetve a kóros elhízás korai felismerésében és leküzdésében segíthet az orvosi immunológia és a genomika, karöltve a számítástechnika új lehetőségeivel. Konkrét példákat mutatunk be ezen népbetegségek kezelésére az immungenomika komplex megközelítésével. A genomikai, rendszerszemléletű immunológia ma már nem elképzelhető magas szintű bioinformatika nélkül. Ez az immunbetegségek megelőzésének is teljesen új korszakát jelenti.

15:00-tól:
Pongor Sándor
Értjük-e a gének nyelvét? - Bioinformatika és rendszerbiológia

A minket körülvevő és a szervezetünket alkotó világot - molekuláinkat, sejtjeinket, baráti körünket - egymásba ágyazott rendszerek hálózatnának foghatjuk fel. Az egyes alrendszereket többé-kevésbé ismerhetjük ugyan, bonyolult és váratlan kölcsönhatásaikat azonban sokszor nem lehet számítással megjósolni. Így - bár sok informatikai eszköz áll a rendelkezésünkre - az öröklött információ, a genom információtartalmának megértése mégis nehéz feladat. Az előadás utazásra hív a bioinformatika világába, ahol az emberi gondolkodás és a számítógépek együtt próbálják megérteni a molekulák nyelvét.

Jelentkezés: A Mindentudás Egyetemének honlapján

Az előadások helyszíne és időpontja:
Magyar Állami Földtani Intézet, Díszterem
1143 Budapest, Stefánia út 14.
2008. április 12. 11:00-tól

A belépés díjtalan. A helyszínen televíziós felvétel készül, ezért kérik, hogy legkésőbb 10:45-ig érkezzen meg. Minden érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők.