Kisbolygót neveztek el Aquincumról

Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Csillagászati Unió döntése nyomán a 107 052-es sorszámú, eddig 2001 AQ jelölésű kisbolygó megkapta az Aquincum nevet.
Vágólapra másolva!

Egy néhány éve magyar szakemberek által felfedezett kisbolygó ezentúl Aquincum nevét viseli. Budapest területének írásos történelme a római helyőrséggel, Aquincummal kezdődik, amelyet 89 körül alapítottak a Duna jobb partján egy kelta település, a mai Óbuda közelében. Aquincum 106-tól a IV. századig Alsó-Pannónia központja volt, virágkora a II. és III. századra esett, hanyatlása a IV. században kezdődött. Bár Óbudán a felszínen mindvégig maradtak romok, az ókori várost 1778-ban fedezték fel újra, és azóta őrzik emlékeit.

Az egykor virágzó településnek állít az égbolton is emléket a 2001 AQ kisbolygó, amely ezentúl az Aquincum nevet viseli. Az égitestet az új évezred első hajnalán, a szilveszteri pezsgőbontás után fél órával fedezte fel Sárneczky Krisztián és Kiss László a Konkoly Obszervatórium Piszkés-tetőn felállított 60 cm-es Schmidt-távcsövével.

A Szegedi Tudományegyetem munkatársai éppen egy 1999 szeptemberében felfedezett kisbolygót próbáltak meg újra megfigyelni (amely később Szilárd Leóról kapta nevét), amikor a képen a feltűnt az ismeretlen égitest. Miután másnap este is sikeresen észlelték, a Harvard Obszervatóriumban működő Minor Planet Center (MPC) a 2001 AQ ideiglenes jelölést adta az objektumnak.

Az eltérő megfigyelések alapján számolt pálya már elég pontos volt ahhoz, hogy később, a NEAT program archívumának egyik 2002. június 2-én készített felvételén Sárneczky Krisztián és Sipőcz Brigitta megtalálja az égitest halvány nyomát, újabb adatokat nyerve annak mozgásáról.

Forrás: Békásmegyer-Óbuda Önkormányzata, MCSE

Az Aquincum kisbolygó mérete az Óbudai-szigetéhez hasonló (Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata, MCSE)

2005 májusában a kisbolygó megkapta a 107 052-ös sorszámot, majd a Szeged Asteroid Program munkatársai a kezdőbetűk alapján az Aquincum elnevezést javasolták az égitestnek, amelyet a Nemzetközi Csillagászati Unió elfogadott. Ezzel kapcsolatban 2008. április 11-én pénteken, a Polaris Csillagvizsgálóban délelőtt 11-kor rövid bemutató keretében hirdetik ki jelképesen a névadást.

Forrás: JPL

Az Aquincum kisbolygó pályája a belső Naprendszerben (JPL)