Nyolcezer éves gyökérből nőtt a világ legöregebb fája

Vágólapra másolva!
Feltehetően a világ legöregebb élő fáira, egy csoport lucfenyőre bukkantak Svédország közepén. Bár a fák törzse 600 évenként elhal, a növények 6-8 ezer éve ugyanabból a gyökérrendszerből élednek újra.
Vágólapra másolva!

A lucfenyőkre Svédországot Norvégiától elválasztó hegységben, Dalarna megyében leltek a svédországi Umeai Egyetem biológusai. A fenyők egy olyan érintetlen területen nőnek, ahol mindeddig elkerülte őket a fakitermelés. Bár a fenyők törzse maximum 600 évig élt, s eztán elkorhadt, ám a gyökérzetből minden alkalommal új növény sarjadt - magyarázza Leif Kullman, az Umeai Egyetem professzora. Így aztán a ma megtalált néhány növény genetikailag teljesen azonos a 6-8 ezer évvel ezelőtti fákkal.

A fák szénizotópos kormeghatározását Floridában, Miamiban végezték, s mint kiderült, a legidősebb közülük nyolcezer éves - adta hírül az MTI. A felfedezést megelőzően a biológusok úgy tudták, hogy a lucfenyők csupán 3000 évvel ezelőtt honosodtak meg a mai Svédország területén. Továbbra is kérdés marad, hogy az utólsó jégkorszakot követően, körülbelül 10 ezer évvel ezelőtt, amikor megszűnt az állandó jégtakaró, honnan népesítették be a lucfenyők a területet. Egyes elképzelések szerint keleti irányból, a mai Oroszország felől hódították meg a Skandináv-félszigetet, ám Kullman szerint ez csak egyike a lehetséges válaszoknak.

Mindenesetre annyi bizonyos, hogy a most vizsgált lucfenyők azok közé a fák közé tartoztak, amelyek a jégkorszak után elsőként eresztettek gyökeret ezen a tájon - fűzi hozzá Lars Hedlund svéd ökológus, klímakutató. Mint rámutatott, a svéd famatuzsálemek évgyűrűit vizsgálva nyomon követhető azok a klimatikus változások, amelyek az elmúlt nyolcezer évben a területen bekövetkeztek. Az elmúlt évtizedekben tapasztalt változás szemmel látható a tájon: a fölmelegedés nyomán felgyorsult a korábban csupán bokorméretű fenyők növekedése.

Az eddigi rekordot egy "Methuselah" nevet viselő kaliforniai toklászos erdei fenyő tartotta - a matuzsálem korát "mindössze" 4500-5000 évesre becsülik.