Ismétlődő és monoton feladatok végrehajtása közben az agyunk mintegy 30 másodperccel azelőtt, hogy hibát követ el, pihenő üzemmódba kapcsol.

Norvég kutatók a Proceedings of the National Academy of Sciences című tudományos folyóiratban számoltak be eredményeikről, eszerint az agy állapotát tanulmányozva képesek voltak előrejelezni a bekövetkező hibákat.

Tom Eichele, a norvégiai Bergen egyetemének kutatója, a tanulmány fő szerzője elmondta: "Vannak olyan helyzetek, amelyekben az agynak pihenőre van szüksége, és amelyek ellen a tudat semmit sem tehet. Mindenki ismeri azt az érzést, hogy agya nem olyan fogékony vagy teljesítőképes, annak ellenére, hogy ő maga semmi olyat nem tett, ami ezt indokolná."

A tanulmány szerint amikor ez az állapot bekövetkezik, a vér az agynak abba a részébe áramlik nagyobb mennyiségben, amely a pihenés időpontjában aktivizálódik. Mivel ez általában 30 másodperccel azelőtt tapasztalható, hogy az illető hibát követ el munkájában, a kutatók szerint elképzelhető lenne egy riasztórendszer létrehozása az összpontosítás és az éberség növelésére, például a repülésirányítóknál.

"Ki lehetne fejleszteni egy fejre helyezhető készüléket azok számára, akik ilyesfajta döntéseket hoznak" - vélekedik Eichele. "A berendezés mérné a jeleket és tájékoztatná a felhasználót, hogy agya olyan állapotba került, amelyben esetleg téves döntéseket hozhat." Az e célra szolgáló hordozható elektro-enkefalogram a kutató szerint tíz-tizenöt éven belül kereskedelmi forgalomba kerülhet.