Vágólapra másolva!
Nagy többséggel Pálinkás József fizikust, a Debreceni Egyetem Természettudományi Karának dékánját, volt fideszes oktatási minisztert választotta meg a Magyar Tudományos Akadémia elnökévé az MTA tisztújító közgyűlése. Pálinkás megbizatása három évre szól.
Vágólapra másolva!

A keddi tisztújításon 472 küldött szavazott, az elnök személyéről titkos szavazáson döntöttek. Pálinkás mellett jelölt volt Roska Tamás és Somlyódy László. Pálinkás a szavazáson 276, Somlyódy 165, Roska 31 szavazatot kapott. A választás az első körben sikeres volt.

Pálinkás József a sajtótájékoztatót azzal kezdte, hogy a média nyilvánossága előtt aláírta a fideszes tisztségeiről és az országgyűlési mandátumáról szóló lemondóleveleket, amelyeket Orbán Viktornak és Szili Katalinnak címzett.

Az új elnök elmondta: szeretné, ha a kormány a lehető legrövidebb időn belül benyújtaná az akadémiai törvényt a parlamentnek, amelyet reményei szerint nagy többséggel elfogadnak majd. Az MTA előtt álló számos kihívás közül kiemelte: az egyik legfontosabb cél a magyar tudományos kutatások versenyképességének fenntartása, amihez meg kell erősíteni a kutatói hálózatot. A magyar tudományos eredményeket láthatóvá kell tenni a világban, mert ez egyben az országra is ráirányítja a figyelmet. Hangsúlyozta, hogy jelentős változtatásokra van szükség a pályáztatási rendszerben, meg kell erősíteni az országos tudományos kutatási alapprogramot, stabillá, kiszámíthatóvá kell tenni a finanszírozást. Az egyébként részecskefizikus szakember kiemelte, hogy különösen fontos lenne a nagyszabású társadalomtudományi kutatások külön pályázati alapjainak megteremtése.

Pálinkás József kérdésre válaszolva elmondta, hogy elnökké választása fontos pont, talán fordulópont is a pályáján, és minden erejével azon lesz, hogy meghálálja a bizalmat. Kampányszerű intézkedéskre, átvilágításra nem készül, de minél előbb szeretne találkozni egyes miniszterekkel, a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal elnökével és Gyurcsány Ferenccel.

Az új elnök kitért oktatási kérdésekre is. Mint elmondta, nem szeretne "fiók-oktatási miniszter" lenni, de az MTA hozzájárulhat ahhoz, hogy az iskolai tudásanyag arányait jól válasszák meg. Még fontosabbnak tartja azonban, hogy az iskolákban szemléletet közvetítsenek, hiszen a tudásanyagot pótoli lehet. A tehetségeket minden lehetséges eszközzel támogatni kell, például kiemelkedő képességű embereknek kiemelkedő ösztöndíjakat kell alapítani, amelyek megalapozhatják a kutatói pályafutásukat. Elmondta: fontosnak tartja az egységes műveltség közvetítését, és azt, hogy akárcsak az élet más területein, a tudományban is legyenek "sztárok".

Olvassa el az elnökjelöltekkel készített interjúinkat!

A közgyűlés főtitkárnak Németh Tamást, az MTA Talajtani és Agrokémiai Kutató Intézetének igazgatóját választotta meg. Az új főtitkár a leadott 446 szavazatból 235-öt kapott, a másik főtitkárjelölt, Pálinkás Gábor, az MTA Kémiai Kutatóközpontjának főigazgatója 172-t. Pléh Csaba eddigi főtitkár, a tisztség harmadik jelöltje visszalépett. A főtitkárhelyettes Csépe Valéria lett. Alelnökké választották a természettudományok területén Kroó Norbertet, az élettudományok területén Dudits Dénest, a társadalomtudományok területén pedig Maróth Miklóst.