A szoptatás növeli a gyerekek intelligenciáját

Vágólapra másolva!
Egy új kanadai vizsgálat adatai szerint a csecsemőként csak szoptatással táplált gyerekek később valamivel nagyobb intelligenciahányadossal bírnak, mint tápszeren cseperedő társaik.
Vágólapra másolva!

A McGill Egyetem kutatói közel 14 ezer gyermek fejlődését kísértek figyelemmel, és arra a megállapításra jutottak, hogy a szoptatott babák hatéves korukra magasabb IQ-val rendelkeznek, mint a tápszerrel etetettek. Az továbbra sem egyértelmű, hogy vajon önmagában az anyatejnek köszönhető-e ez az eredmény, vagy a szoptatás aktusának is.

Korábban is születtek hasonló eredményre vezető tanulmányok, ám azoknál nem lehetett kizárni azt a faktort, hogy a jobb anyagi háttérrel rendelkező anyukák jobban hajlottak a szoptatásra, és a jó családi környezet szintén pozitív hatással volt a gyerekek intelligenciájának fejlődésére. A kanadai kutatók most fehéroroszországi kórházakban született kisbabákat teszteltek, így próbálva csökkenteni ezt a tényezőt.

Az eredmények alapján az első három hónapban kizárólag szoptatott kisbabák - akik közül sokat végül legalább egy évig így tápláltak - átlagosan 5,9 ponttal többet értek el a későbbi IQ-teszteken, mint a tápszeres kontrollcsoport.