A jövőben rovarokkal fogunk táplálkozni

Vágólapra másolva!
Az élelmiszerhiány miatt az emberiség a jövőben várhatóan rovarokkal fog táplálkozni, így jó, ha az emberek elkezdenek barátkozni a gondolattal - véli Marie Borkovcová, a brnói Mendel Mező- és Erdőgazdasági Egyetem Zoológiai Intézetének munkatársa.
Vágólapra másolva!

A cél, hogy a rovarevésnek is olyan stabil tudományos alapja legyen, mint más állatok fogyasztásának - mondta Borkovcová. A zoológusnő a családjának is feltálal ehető rovarokat. "Havonta többször is van ízeltlábú az asztalon" - mondta el a lánya, aki legjobban a karamellizált tücsköt kedveli. A rovarok jó aminosav-, ásvány- és zsírforrások, így kedvező hatással vannak a szervezetre, kitinjük pedig kiváló rostpótló - mondta Borkovcová.

Az őskorban és a törzsi kultúrákban mindennapos volt a rovarevés, sőt Mexikóban és Délkelet-Ázsiában ma is dívik. Még egy 1920-ban kiadott csehországi szakácskönyvben is szerepel egy cserebogárleves-recept.

A tudósok szerint mintegy 1800 rovarfaj ehető, többnyire kukac és báb formájában, azonban az emberek a szabadban nem gyűjthetnek csak úgy rovarokat, mivel sokféle fajuk védett vagy mérgező. A táplálkozásra alkalmas rovarokat megfelelő egészségügyi előírások mellett zárt térben nevelik.