Megdőlt az állatvilág egyik nagy mítosza

Vágólapra másolva!
A világ leglustábbnak tartott állata meglepte a Dél-Amerika esőerdeiben kutató biológusokat, akik a vadon élő lajhárok alvási szokásait vizsgálták. A fogva tartott egyedek napi 16 órás szunyókálásával ellentétben ezek az állatok jóval kevesebbet alszanak, kevesebbet, mint akár az oroszlánok.
Vágólapra másolva!

A német, amerikai és svájci kutatókból álló csoport Panama trópusi erdeiben fogott be lajhárokat. Az állatokra az alvással összefüggő agyműködést követő készüléket szereltek, majd szabadon bocsájtották őket.

Eddigi ismereteink szerint a kizárólag levelekkel táplálkozó lajhárok - kalóriaszegény étrendjük miatt - napi több mint 16 órát alvással töltenek. Ezt bizonyították a korábbi, fogságban élő egyedeken végzett megfigyelések. Igazi meglepetést jelentett hát a kutatóknak, amikor kiderült, hogy a vadonban megfigyelt példányok ennél lényegesen aktívabbak: átlagosan "csupán" 9,6 órát alszanak naponta.

A BBC hírportálja által idézett Neil Stanley, a nagy-britanniai Norfolk és Norwich Egyetemi Kórház alváskutatója szerint logikus a különbség - a fogságban tartott állatok mindent megkapnak, amire szükségük van, ezért szinte minden fajnál megfigyelhető, hogy ilyen körülmények között több időt töltenek alvással.

A brit Királyi Társaság Biology Letters című folyóiratában publikált eredmények elsőként bizonyították, hogy van mód a vadon élő állatok alvásának tudományos megfigyelésére, ami a remények szerint hosszú távon közelebb visz bennünket az emberi alvásproblémák pontosabb megismeréséhez is.