Mától jelentkezhetnénk űrhajósnak

Vágólapra másolva!
Az Európai Űrügynökség (ESA) tagállamaiban a mai naptól bárki jelentkezhet űrhajósnak, és ha megfelelő képességekkel rendelkezik, idővel az űrállomásra is eljuthat.
Vágólapra másolva!

2008. május 19-én elkezdődött az Európai Űrügynökség űrhajósválogatása. A folyamat keretében választják ki azokat a személyeket, akik az ESA szervezésében asztronautaként fognak a világűrben, elsősorban a Nemzetközi Űrállomáson dolgozni a következő években.

A jelentkezés során első lépésben személyes adataikat kell megadniuk az érdeklődőknek, majd pedig egy hivatalos és sikeres repülőorvosi teszt igazolását felmutatni (feltölteni). Ezt követően 24 órán belül kapnak értesítést, és a további teendőkhöz szükséges jelszót. A jelentkezőknek bizonyítani kell megfelelő fizikai állapotukat és kognitív képességeiket, valamint elhivatottságukat.

A válogatás végén, 2009-ben jelentik be a következő négy ESA-űrhajós személyét. A versengés nyitott, bármely, az ESA tagállamában élő személy részt vehet rajta. Sajnos hazánk nem tartozik a kérdéses országok körébe. Ennek okairól és az űrhajósválogatásról rövidesen részletesen beszámolunk rovatunkban.

Az űrhajósválogatás közben az ESA természetesen robotokkal végzett kutatásait is folytatja. Ennek keretében bemutatták az európai marsjáró, az ExoMars szerkezetnek prototípusát. Az alábbi képen a tervezett szerkezet fantáziarajza látható, amely a szonda vázát képezi majd. Ehhez hasonló szerkezetet készített a kanadai MDA Corporation cég, amelynek célja jelenleg a mozgás tesztelése köves terepen.

Forrás: ESA

Fantáziarajz az ExoMars roverről a vörös bolygó felszínén (ESA)

A rover egyes kerekei külön-külön forgathatók, és a felfüggesztésük is mozgatható. A prototípus alumíniumból készült és 76 kilót nyom, míg a végső változat titánium és berillium ötvözet lesz, még kisebb tömeggel. Az ExoMars a tervek alapján 2013-ban startol a vörös bolygó felé.