Kép az űrből vizsgált óriáskengururól

2008.05.22. 13:14

Ausztrál tudósok reményei szerint egy óriás kartonkenguru révén, amelyről május 20-án műholdas felvételeket készítettek, pontosabban megismerhető, miként veri vissza a Föld felszíne a napsugarakat, és ennek milyen hatása van a légkör hőháztartására.

A 32 méter hosszú kengurufigurát, Ausztrália nemzeti jelképét Melbourne közelében, egy ligetes vidéken állították fel, majd lefényképezték az űrből. Így akarták meghatározni az úgynevezett albedo-értéket, amely egy adott felületre érkező elektromágneses sugarak visszaverődési képességének mérőszáma.

Az albedót legtöbbször a látható hullámhossztartományban vizsgálják, azaz a tárgyra érkező látható fény mennyiségének a tárgy által visszavert százalékos arányát értik rajta. A 100 százalékos albedójú test a rá eső fényt teljes egészében visszaveri, a 0 százalékos pedig minden fényt elnyel, ez az abszolút fekete test.

A Föld átlagos albedója 39 százalék, frissen esett hó felszínéé 80-90, a füves területé 20-30, míg az erdőé 5-10. A jelenleg ismert legnagyobb albedóval a Szaturnusz egyik holdja, az Enceladus rendelkezik (99 százalék).

Forrás: Monash University

(A felvételt a Monash Egyetem bocsájtotta rendelkezésünkre.)

"A napsugarakat vagy visszaverik a tárgyak, vagy elnyelik" - magyarázta a kísérletet Patricia Vickers-Rich, a melbourne-i Monash Egyetem professzora. Amennyiben egy felület visszaveri a napsugarakat, hőmérséklete nem változik, vagy lehűl és jegesedés indulhat meg.

Vickers-Rich professzor rámutatott, hogy napjainkban az olvadó hó- és jégtakaró miatt a napsugarak kisebb hányada tükröződik vissza, ami elősegíti a globális hőmérséklet emelkedését. "A jég olyan, mint a mi kengurunk: visszaveri a beérkező napfény jelentős részét" - mutatott rá az ausztrál professzor.

A későbbiekben hasonló figurák segítségével végeznek műholdas méréseket az Egyesült Államokban, Franciaországban, Belgiumban, Finnországban, Svédországban, Norvégiában, Izraelben, Walesben és Szingapúrban. A globális kísérletben különböző országok tudományos központjai, valamint a NASA vesz részt.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK