A medárdi esők érkezése - a hét műholdképe

Vágólapra másolva!
Idén a néphagyományból jól ismert dátum, június 8-a, Medárd napja előtt néhány nappal érkezett meg az esős időjárás. A felhőszakadás-szerű esők és a koranyár hűvös időjárása azonban nem hagy kétséget afelől, hogy ez bizony ugyanaz a jelenség. Műholdképünk az esők érkezése előtti utolsó derűs napon készült, de a déli határokon már látszanak a gyülekező felhők.
Vágólapra másolva!

Felvételünkön Európa középső és délkeleti része az Alpoktól az Égei-tengerig, az ukrán síkságtól Olaszország déli részéig látható.

A kép felső részén elterülő Kárpát-medence még szinte felhőmentes, miközben az Alpokban, a Dinári-hegységben és Olaszország hegyeiben már komoly zivatarok pattantak ki; a képen megjelenő nagyobb fehér foltok szinte mind zivatarfelhők, míg az azokból helyenként kinyúló homályosabb peremek a felhők felső részéhez kapcsolódó úgynevezett üllők. (Amikor a hevesen feláramló levegő fent, a ritkább légrétegekben szétterül, üllő alakú zivatarfelhők jönnek létre.) A kép elkészítése utáni órákban a Dinári-hegység feletti zivatartömb elérte hazánk területét is, azóta pedig minden nap csapadékos, zivataros az időjárás.

Forrás: ELTE

A felvétel kiterjedése 1200x1200 kilométer

Töltse le a felvételt feliratok nélkül, nagyobb méretben!

Olaszország déli részén, Nápolytól keletre és az adriai partvidéken különösen szép alakú zivatarcellákat látunk. A Nap magasan áll, így a felhők árnyéka alig látható. A teljes felbontású műholdképen a zivatarok körüli, fátyolfelhőkből álló üllő elhomályosítja az alatta levő tájat.

Forrás: ELTE

A felvétel kiterjedése 250x250 kilométer

Következő kivágatunk a Dunántúl középső és déli részét és a kapcsolódó horvát, osztrák és szlovén területeket mutatja, a Balaton jellegzetes foltja jó tájékozódási pontot kínál. A Dunántúl még szinte felhőmentes, csak kisebb gomolyok pettyezik az eget (illetve fentről nézve a földet), de a horvát határon épp belép egy zivatarcella, nyugaton (a kép bal oldalán) pedig, az Ausztria feletti, már feloszlás előtt álló tömb dél felől érkezve már súrolta hazánk nyugati határszélét.

Forrás: ELTE

A felvétel kiterjedése 250x250 kilométer

Magyarország tavaly ilyenkor...

Erdélyt csak másnap érte el az első képen látható felhőlánc. Június harmadikán itt még csak a magasabb hegyeken indult meg a helyi gomolyfelhő-képződés: nyugaton (balra) a Bihar-hegység, keleten és délen a Kárpátok gerincei felett látunk gomolyokat.

Forrás: ELTE

A felvétel kiterjedése 250x250 kilométer

Az Aqua műhold MODIS-rendszerének felvételét június 3-án rögzítettük az ELTE műholdvevő állomásán.