Egyre gyakoribb látvány: kék bálnák a kaliforniai olajfúró tornyok között

Vágólapra másolva!
A világon már igen ritka kék bálnákat láttak a kaliforniai Long Beach partjaihoz közel. A bálnák táplálkozási szokásai, úgy tűnik, változóban vannak. Ez lehet az oka, hogy az elmúlt években egyre gyakrabban látogatnak az amerikai nyugati part e részeire.
Vágólapra másolva!

Legalább négy kék bálnát láttak az elmúlt napokban 18 kilométerre a kaliforniai Long Beach Harbortól. A hatalmas emlősök néhány évtizede még igen ritka látványnak számítottak Kalifornia partjainál, de a biológusok szerint változóban vannak e veszélyeztetett faj táplálkozási és vándorlási szokásai: az elmúlt négy év során egyre gyakrabban látták őket ezeken a vizeken, idén nyáron pedig szinte mindennapossá vált jelenlétük a part közelében. A kutatók szerint a legvalószínűbb, hogy a klímaváltozás miatt megváltozott a bálnák táplálékának elterjedése, de egyéb tényezőket sem zárnak ki.

Forrás: Getty Images

Ajánlat: Keresik a megoldást, és ölik a bálnákat

A kék bálna (Balaenoptera musculus) valószínűleg a Földön valaha élt legnagyobb testű állat: egy kifejlett egyed testtömege meghaladhatja a 140 tonnát, hossza a 33 métert. Valaha a Föld szinte minden óceánjában megtalálhatóak voltak, az 1800-as évek előtt, amikor a bálnavadászat nagy méreteket öltött, körülbelül 220-300 ezer példányuk élt a bolygón. Az elmúlt négy évtized során a vadászat a kihalás szélére sodorta a fajt, példányszámuk ma kevesebb, mint 11 ezer - ebből mintegy 1200-2000 példány a Csendes-óceán Kaliforniához közeli vizeiben honos.