Kép: híd a Lágymányosi híd alatt

Vágólapra másolva!
Lenyűgöző vasszerkezetek úsznak el időnként a Dunán a nyár folyamán. A közel 100 méter hosszú elemek Csepelről tartanak Újpest felé, ahol most zajlik az északi vasúti híd felújítása. A régi, erősen elhasználódott hídszerkezetet lebontják, az új elemeket pedig úszódaruk segítségével emelik a helyükre. Az év végére újjászülető híd szerkezete továbbra is rácsos marad, ám kialakítása karcsúbb lesz a mostaninál.
Vágólapra másolva!

A munkálatok még tavaly kezdődtek. A pillérek megerősítése és a mederkotrás során - több mint 60 évvel a II. világháború befejezése után - még mindig jelentős mennyiségű hídroncsot kellett kiemelni, és 9 darab (egyenként 500 kg-os) bombát hatástalanítani.

Ekkor még a vasútforgalom zavarása nélkül el tudták végezni a szükséges műveleteket. Idén nyáron azonban, az acélszerkezet felújításának idejére teljesen lezárták a hidat, a vonatok, a gyalogosok és a kerékpárosok elől egyaránt.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Hídelem úszik a Művészetek Palotája előtt

A teljes hídzár várhatóan szeptember 21-ig tart, ám a gyalogosok csak november 10-én vehetik birtokba a déli oldalon kialakított járdát. Kerékpárutat is építenek, és a szebb látvány érdekében a villamos távvezetéket nem a hídpálya fölött, hanem járdák alatt vezetik végig. A hídon az utolsó időkben már csak a könnyebb motorvonatok mehettek át, azok is 30 km/h sebességkorlátozással. Ősztől ez is megváltozhat, hiszen az új szerkezet statikailag alkalmas lesz a 80 kilométer/órás sebességű közlekedésre is.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Híd a Lágymányosi híd alatt