Éhes medvék csapdájában egy orosz geológuscsoport

Vágólapra másolva!
Közel harminc éhes barnamedve ejtett csapdába egy Kamcsatkán dolgozó orosz geológuscsoportot.
Vágólapra másolva!

Az Oroszország keleti csücskén húzódó félsziget egy eldugott vidékén a szeizmikus aktivitást tanulmányozó kutatók nem merik elhagyni a szállásukat, mert a tábor körül megjelentek a félelmetes ragadozók. A csoport két geológusa július 18-án medvetámadás áldozata lett.

A Csendes-óceánba nyúló Kamcsatka-félsziget területén mintegy 16 ezer barnamedve él. Idén "vagy túl sok a medve, vagy túl kevés a hal" - fogalmaztak a térség szakértői. Az éhező medvék évről-évre csapatostul vonulnak a tundráról a lakott települések közelébe, hogy kiegyék az emberek által hátrahagyott szemétből a maradékot.

A szorult helyzetbe került kutatók kiszabadítására útnak indították a mentőexpedíciót, amelynek tagjai között vadászok is vannak. A rossz időjárási körülmények miatt azonban a helikopterük elakadt, így néhányuk terepjáróval próbálja megközelíteni a tábort.

Forrás: MTI

A kifejlett hím barnamedve akár a 700 kilós súlyt és felágaskodva
a háromméteres magasságot is elérheti

Rájár a rúd mostanában az orosz expedíciókra: július közepén egy úszó jégtábláról kellett evakuálni egy orosz sarkkutató állomás munkatársait. Az Északi-sark 35 nevű kutatóbázis dolgozói 2007 szeptembere óta végeztek a klímaváltozással kapcsolatos, stratégiai jelentőségű megfigyeléseket a helyszínen. A 21 kutatót azért kellett kimenekíteni, mert a kezdetekkor megközelítőleg 3-szor 5 kilométer kiterjedésű jégtábla a nyár közepére 300-szor 600 méteresre zsugorodott.