Az utolsó napon újabb különleges lelet Rudabányán

Vágólapra másolva!
Július 30-án, szerdán volt az ez évi Rudapithecus-kutatások utolsó napja a Borsod megyei Rudabányán. Az ásatás újabb sikerrel zárult: aznap egy további szenzációs lelettel gazdagodott az idén előkerült csontanyag - közölte az MTI-vel Kordos László, a Magyar Állami Földtani Intézet igazgatója.
Vágólapra másolva!

Szerdán egy nőstény Anapithecus hernyaki emberszabású majom alsó állkapcsa került elő 14 foggal, két darabban - mondta el a professzor, hozzátéve, magyar részről ő, mint a kutatás vezetője, illetve David R. Begun, a Torontói Egyetem paleoantropológus professzora, kanadai kutatásvezető rendkívül elégedettek az idei ásatások eredményeivel, ugyanis a szerdai, illetve a néhány nappal korábban talált Anapithecus-állkapocs mellett számos érdekes ősmaradvány is gazdagítja a világhírű rudabányai leletek sorát.

Hangsúlyozta: világviszonylatban is egyedülálló egy ilyen komplett lelet, Rudabánya e tekintetben pedig olyan értékes lelőhely, amely "elkényezteti" a tudósokat. A professzor arról is beszámolt, hogy 37 éve zajlanak a borsodi település térségében az ásatások, és szinte valamennyi alkalommal jelentős és értékes leletanyagokat találtak itt. Eddig a terület mintegy hatvan százalékát kutatták át, arra törekedtek, hogy minél kevesebbet mozgassanak meg a földből, de a lehető legtöbb információt megkapják. A tervek szerint jövőre tovább folytatják a munkát.

Mint korábban hírt adtunk róla, alig egy hete már egy rendkívüli leletről számoltak be Kordos professzorék. Akkor egy Anapithecus hernyaki kétoldali felső állcsontja került a felszínre, mindkét oldalon 6-6 foggal. Az újabb leletek nyomán hozzásegítenek ahhoz, hogy a korábbi, 20 évvel ezelőtt ugyanitt megtalált Anapithecus töredékes koponyával együtt rekonstruálható legyen a 10 millió évvel ezelőtt élt emberszabású majom koponyája.

Forrás: rudabanya.hu

Kordos professzor és David R. Begun a helyszínen

A főemlősök evolúciójának 10 millió évvel ezelőtti időszakában közel száz ősállat között két ősmajomfaj is élt Rudabányán: a Rudapithecus hungaricus, amelyből később 6-8 millió évvel ezelőtt kialakulhatott az emberfélékhez, illetve a csimpánzhoz és a gorillához vezető leszármazási vonal, valamint a rejtélyes Anapithecus hernyaki.