Megszökött kifutójából egy lajhár az állatkertben

Vágólapra másolva!
Izgalmas, már-már romantikus események követték a budapesti állatkert új lajhárkifutójának néhány nappal ezelőtti átadását: a vadonatúj férőhelyre beköltöztetett három lajhár közül az egyik, egy tavaly született nőstény kereket oldott. Nem ment azonban messzire, csak az új kifutótól néhány méternyire eső szomszédos területre, ahol egy újonnan érkezett lajhárhím lakik.
Vágólapra másolva!

Új nyári szállást kaptak a Fővárosi Állat- és Növénykert kétujjú lajhárjai. Az Újvilágban őshonos állatokat korábban a Majomház üvegtetejű csarnokában láthatta a közönség, egy olyan - úgynevezett immerziós - térben, ahol a látogató az állatok között sétálgathat. A fedett tér nyári kiváltására a kert munkatársai egy kültéri kifutót alakítottak ki a lajhároknak a Majomház oldalában. Az új kifutóban két felnőtt állat (név szerint Banya és Alf), valamint egy tavaly született ifjú nőstény kapott helyet. A nemrégiben érkezett új lajhárhímet, akit még a Nürnbergi Állatkertben egyszerűen csak Kleiner-nek ("Kisebbik"-nek) kereszteltek, tenyésztési okok miatt egyelőre a szomszédos karmosmajmok kifutójában helyezték el.

Habár az új kifutót kifejezetten "lajhárbiztosra" tervezték, a felnőttekhez képest jóval nagyobb felfedezői kedvvel bíró fiatal nőstény kivételesen ügyes alpinistának bizonyult, és némi habozás után kereket oldott az új kifutóból. Valószínűleg csupán az érdeklődés hajtotta, mert a gondozók annál a szomszédos kifutónál találták meg a szökevényt, ahol a Németországból nemrégiben érkezett új lajhárhím is lakik. A történet akár romantikusnak is tűnhetne, ám a kíváncsi lajhárlány csak tizenhat hónapos, így további másfél évre van szüksége, hogy az ivarérettséget elérje. Az áállatkert munkatársai mindenesetre úgy döntöttek, hogy ha már ennyire érdeklődik iránta, a kifutójából kereket oldott állatot átköltöztetik az új hímhez.

Az új lajhárkifutó egyébként mintegy 200 négyzetméter alapterületű. Mivel fán lakó állatoknak ad otthont, kiterjedt mászófa rendszert is építettek bele, sőt, árnyékolóról is gondoskodtak, a forróbb napokon pedig esőztetéssel kedveskednek az állatoknak.

A kétujjú lajhárok (Choloepus didactylus) Közép-Amerikában, illetve Dél-Amerika északi részén honosak. A felnőtt állatok testtömege 4 és 8 kilogramm közötti. Táplálékuk döntően levelekből, továbbá hajtásokból, gyümölcsökből, esetenként apróbb állatokból áll.