Az éhes fókák a csillagokat követik

Vágólapra másolva!
Német és dán kutatók első ízben bizonyították be, hogy a tengeri emlősök is képesek a csillagok segítségével tájékozódni. 
Vágólapra másolva!

A fókák képesek azonosítani egy csillagot az éjszakai égbolton, és ahhoz viszonyítani útjukat. A kísérletben két, fogságban élő hím fóka fölé vetítették egy éjszakai égbolt szimulációját, és hat rejtett infravörös kamerával követték mozgásukat. "Először egy lézermutató segítségével ösztönöztük őket, hogy egy világosabb csillag felé ússzanak" - magyarázta Bjorn Mauck, a dél-dániai egyetem munkatársa. Amikor már az állatok "ráéreztek" a csillag követésére, a kutatók elforgatták az égboltot. Az állatok száz százalékában tartották a helyes irányt.

A természetben a fókák táplálékszerző körútjai akár napokig is eltarthatnak, és gyakran találják magukat nyílt vízen, ahonnét nem látják a partot, amely alapján tájékozódhatnának. "Lehetséges, hogy a fókák alkonyatkor és pirkadatkor tanulják meg, hogyan helyezkednek el a csillagok a szárazföldhöz képest, amikor mindkettőt látják" - fejtegette Mauck.

Sokszor látni, hogy a fókák, oroszlánfókák és bálnák függőlegesen kiemelkednek a vízből, miközben a nyílt vízen úsznak. Ez a viselkedés, hasonlóan ahhoz, ahogy az ember tapossa a vizet, a kutatók szerint az állatok tájékozódását segítheti.