Az űrrepülőgépek nyugdíjazása után az eddig tervezettnél tovább kell várni az Orion űrhajóra, amely legkorábban 2014 szeptemberében indulhat az űrállomásra.

 

Az űrrepülőgépek nyugdíjazása után a NASA az eddigi tervei alapján 2013-ban állította volna üzembe az Orion űrhajók új rendszerét. A fő cél a Nemzetközi Űrállomás (ISS) legénységének rendszeres cseréje, valamint később az emberes holdbázis üzemeltetése.

Egy friss bejelentés alapján azonban az Orion rendszer nem készül el 2013-ra, finanszírozási problémák miatt. Bár az űrrepülőgépek elkészítése és üzemeltetése során szerzett tapasztalatok egy része átültethető az Orion űrhajókba és hordozórakétáikba, számos további fejlesztés szükséges még a befejezéshez. Ezek pedig egy évet késnek a megcsappant pénzügyi források miatt.

A NASA friss közleménye alapján az első Orion űrhajó csak 2014 szeptemberében indulhat. A késés egyébként feltehetőleg kedvező hatással lesz az orosz és az európai űrhajózási programokra - ezekre az emberes szállítóeszközökre így még nagyobb szerep hárul az űrrepülőgépek 2010 körüli nyugdíjazása, és az Orion-rendszer 2014-es üzembeállása között.

Ebben a periódusban a NASA kénytelen lesz kizárólag bérelt utakon szállítani terhet és személyzetet az űrállomásra. Ha a lehetőséget kihasználó űrügynökségek és ipari cégek megfelelő fejlesztésekkel integrálódnak az ISS rendszerébe, akár 2014 után is kaphatnak megrendeléseket.

 

 

Animáció az új amerikai holdprogramról (NASA)