Holdfogyatkozás lesz szombaton éjjel

Vágólapra másolva!
Szombaton éjjel részleges holdfogyatkozás látható Magyarországról, amelynek során a földárnyék égi kísérőnk 80%-át takarja majd el - ennek ellenére a jelenség látványosnak ígérkezik. 
Vágólapra másolva!

Holdfogyatkozások idején a Hold a Földnek a Nap fényében vetett árnyékába merül. Ha a Hold ugyanabban a síkban mozogna a Föld körül, mint a Föld a Nap körül, erre minden telehold alkalmával sor kerülne. A valóságban azonban a két pályasík közel 5 fokos szöget zár be egymással, ezért a jelenség nem látszik minden teleholdkor. Kísérőnk hol az árnyék "felett", hol pedig az "alatt" halad el. Azonban évente van két olyan időszak, amikor a Hold éppen a Föld árnyékkúpját keresztezi - ekkor következnek be a fogyatkozások.

Amikor kísérőnk kezd belemerülni bolygónk teljes árnyékába, érdemes képzeletben egy körré kiegészíteni a földárnyéknak a Holdon megjelenő ívét. Ez közel négyszer nagyobb lesz, mint maga a Hold - mivel bolygónk is nagyobb a kísérőjénél. Ezzel az egyszerű szabadszemes megfigyeléssel tehát megbecsülhetjük a két égitest egymáshoz viszonyított méretét.

A szombati esemény csak részleges holdfogyatkozás lesz, ennek ellenére látványosnak ígérkezik. A jelenség 21.36-kor kezdődik, de valamivel már ezt megelőzően elkezd sötétedni a Hold "bal alsó" része. Utóbbit a Föld félárnyéka okozza: a Holdnak erről a pontjáról nézve ekkor bolygónk a napkorongnak csak egy részét takarja ki. A fogyatkozás előrehaladtával az ívelt peremű, teljes földárnyék a Hold egyre nagyobb részét fedi le. A maximális fázis idején, 23.10-kor a teljes árnyék a Hold 80%-ára vetül. Ekkor lesz leglátványosabb a látvány: míg kísérőnk "alsó" része sötétvörös árnyalatot mutat, "felső" fele élénk világos lesz. Érdemes lesz megfigyelni, hogy a szép színátmenet egyes tónusai miként vándorolnak lassan a holdkorongon.

A részleges fázis éjfél után, 0.44-kor ér véget, amikor a teljes földárnyék "jobb oldalon" elhagyja a Holdat - bár a félárnyék miatt egy ideig még ezután is enyhén sötétebb lesz kísérőnk nyugat felé eső oldala. A jelenség idején a Hold a Bak csillagképben mutatkozik, fényes csillag nem látszik majd a közelében. Érdemes megfigyelni, hogy a fogyatkozás alatt elhalványodó Hold mellett miként tűnnek elő a halvány csillagok.

Forrás: [origo]

A fogyatkozás főbb időpontjai, a földárnyék sematikus méretével

A fogyatkozás idején sem tűnik el kísérőnk az égről. Ennek oka, hogy a Föld légköre a napfényt megtöri, és egy hatalmas lencse módjára egy részét saját árnyékába vetíti - ettől kap egy kevés fényt a Hold a teljes árnyékban is. A légkörön áthaladó fényből a kék jórészt kiszóródik (ezért kék az ég), a vörös pedig könnyebben áthalad - ennek megfelelően főleg vöröses színben pompázik a Hold a fogyatkozás idején.

A jelenség legjobban szabad szemmel, közvilágítástól mentes helyszínekről követhető. Budapesten a Reneszánsz holdfogyatkozás című program keretében szabadtéri előadásokat is hallhatnak a távcsöves bemutató mellett az érdeklődők a Polaris Csillagvizsgálóban (III. ker. Laborc u 2/C), este 20 órai kezdettel. Az eseményt derült idő esetén a Polaris TV élőben közvetíti az interneten.