Fölfedezték a hatodik alapízt

2008.08.21. 10:51

Az egerek - és minden valószínűség szerint az emberek is - képesek érzékelni a kalcium ízét. A többség ráadásul ezt kellemetlennek tartja - számoltak be amerikai kutatók az Amerikai Kémiai Társaság legutóbbi ülésén.

A tudósok eddig öt alapízt különböztettek meg, amelyeket a nyelv különféle ízlelőbimbóin lévő receptorok (speciális idegsejtek) érzékelnek: édes, sós, keserű, savanyú, valamint a szintén nem túl régen fölfedezett umami (a nátrium-glutamát íze). Ehhez csatlakozhat most a kalcium íze.

Michael Tordoff, a philadelphiai Monell Chemical Senses Center biológusa feltételezte, hogy az emberek jelentős része azért kerüli az - egyébként egészséges - kalciumban gazdag élelmiszereket, amilyen például a spenót vagy a kelbimbó, mert taszítja őket a kalcium kesernyés íze. Kísérletekbe kezdett, hogy megállapítsa, valóban érzékeli-e a nyelv a kalciumízt.

Tordoff és munkatársai 40 különböző egértörzs számára tették lehetővé a választást: vagy vizet isznak, vagy kalciumban gazdag folyadékot. A többség inkább vizet ivott, miután mindkét folyadékot megkóstolta.

A kalciumkedvelő egerek

Akadt azonban egy kivétel. A PWK jelű egértörzs egyedei előnyben részesítették a kalciummal dúsított oldatot. Kiderült, hogy ezekben az egerekben a többiekétől eltérő gének felelősek a nyelv ízlelőreceptorainak felépítéséért. A kutatók két gént azonosítottak, amely kapcsolatban áll a kalcium ízének érzékelésével.

Az egyik gén (CaSR) a kalciumérzékelő receptorok kialakulásáért felel. Ezt a receptort más kutatók megtalálták már a vesében, az agyban és a belekben. Eddig azonban nem tudták, hogy a nyelven is jelen van.

A másik gén (Tas1r3) az édes íz receptorának kialakulásáért felelős receptor egyik részletét kódolja. Ez a fölfedezés különösen váratlanul érte a kutatókat, hiszen - mint említettük - a kalcium íze mindennek nevezhető, csak édesnek nem.

A kutatók megmérték az egerek nyelvét és agyát összekötő idegek elektromos aktivitását kalciuminger hatására, és ennek alapján szinte teljesen biztosak benne, hogy az egerek érzik a kalcium ízét.

Az emberek is érzik a kalciumízt?

Az viszont még megerősítésre vár, hogy az egerekben fölfedezett ízérzék megvan-e az emberekben is. Akad néhány beszámoló, amely arra utal, hogy megvan.

"Tudjuk, hogy az emberekben megtalálható a Tas1r3 gén, valamint a CaSR kalciumérzékelő receptor kialakulásában szerepet játszó gén. Azt viszont nem tudjuk, hogy ezek ugyanolyan felépítésű gének-e, mint amilyenek az egerekben találhatók, de nagyon úgy tűnik, hogy ugyanaz a feladatuk, mint az egerekben" - jelentette ki Tordoff.

KAPCSOLÓDÓ CIKK