Reggel-este tornázó gyíkokat figyeltek meg

Vágólapra másolva!
A jamaicai erdei anoliszok látszólag a testedzés megszállott hívei: minden napot élénk fekvőtámaszokkal kezdenek és fejeznek be. A látszat azonban csal. A hím anoliszok a fekvőtámaszaikkal, fejbiccentgetéseikkel és színpompás nyaklebenyük kitárásával nem az egészségüket, hanem a területüket kívánják megvédeni.
Vágólapra másolva!

Sok állatról tudunk, amely valamilyen hangjelzéssel - énekléssel, brekegéssel, ciripeléssel, huhogással - kíséri a pirkadatot, illetve a besötétedést. Ilyenek a madarak, a békák, a gekkók és a főemlősök. A most megfigyelt hüllők azonban az első olyan ismert állatok, amelyek a hajnal hasadtát, illetve az alkony leszálltát vizuális (látható) pózolással "köszöntik".

Az anoliszok között rendkívül nagy szerepet kap a látás, ezért nem meglepő, hogy vizuális jeleket használnak territóriumuk kijelölésére és védelmére - mondta el dr. Terry J. Ord, a Harvard Egyetem Összehasonlító Állattani Múzeumának kutatója. A fölfedezés különlegességét inkább az adja, hogy az eddig megfigyelt fajok hajnalban és alkonyatkor akusztikus és nem vizuális jelzéseket használnak.

Ord négy jamaicai erdei anoliszfajt tanulmányozott (Anolis lineatopus, Anolis sagrei, Anolis grahami, Anolis opalinus). A nőstény anoliszok kis territóriumot létesítenek, amely elegendő élelemmel és más erőforrással látja el őket. A hímek viszont nagyobb territóriumokat jelölnek ki maguknak, hogy lehetőleg minél több nőstényhez hozzáférjenek. A hímek a nap jelentős részében fatörzseken üldögélnek, és fejbiccentéseket, fekvőtámaszokat, valamint nyaklebeny-kitárásokat mutatnak be. Ezek mind arra szolgálnak, hogy a többi hímet távol tartsák a territóriumuktól.

Anoliszok

Az anoliszok (Anolis spp.) a gyíkok alrendjének leguánfélék családjába tartozó, Amerikában honos hüllők. Mintegy 400 fajuk ismert. Főként a melegebb élőhelyeket kedvelik. A hímeknek rendszerint jellegzetes, élénk színű, kitárható toroklebenyük van. Néhány fajuk - a kaméleonokhoz hasonlóan - képes a színét változtatni. Könnyű tarthatóságuk miatt gyakran láthatjuk őket állatkertekben, otthoni terráriumokban.



Hajnali és alkonyati aktivitási csúcs

Az amerikai szakember a nap különböző szakaiban kutatta föl és vette videóra a hímeket, pirkadattól egészen a sötétség beálltáig. Mind a négy fajnál határozott aktivitási csúcsot észlelt virradattól kezdve két órán át, valamint alkonyatkor. "Ezek a minták figyelemreméltóan egybeesnek sok hanggal kommunikáló állat hajnali és alkonyati kórusával" - magyarázta megfigyeléseit Ord.

Számos madárfajhoz hasonlóan éjszakára az anoliszok is elhagyják nappali ülőhelyüket, és biztonságos búvóhelyet keresnek, mivel mind a madarak, mind a hüllők kedvelt zsákmányállatai az éjszakai ragadozóknak. A hajnali kórus valószínűleg azt tudatja a társakkal, hogy az adott egyed túlélte az éjszakát. Ha reggel valamelyik madár nem hallja a szomszédját, vagy egy anolisz nem látja a mellette élő egyedet, akkor megnyílik a lehetőség számára, hogy kiterjessze a territóriumát.


A fenti videón két barna anolisz (Anolis sagrei) reggeli "kórusa" látható. A felvételt Terry J. Ord rögzítette reggel 7 óra körül a Jamaica északi partján elterülő Discovery Bayen, és bocsátotta rendelkezésünkre

Bár a madarászok nem értenek egyet abban, hogy miért énekelnek a madarak hajnalban és alkonyatkor - sok, egymással vetekedő elmélet született kezdve a territórium védelmétől, a kedvező környezeti tényezők vagy a cirkadián (nagyjából 24 órás) ritmus kifejeződéséig - Ord úgy véli, hogy munkája alapján kijelenthető: a hím anoliszok a reggeli pózolást elsődlegesen a terület kijelölésére használják. A fekvőtámaszok és az egyéb fizikai aktivitás jelzi a társaknak az állat jó kondícióját, és így elkerülhetők a tényleges összetűzések.