Óriási ragadozó kétéltű maradványa az Antarktiszról

Vágólapra másolva!
Hatalmas méretű, szalamandraszerű kétéltű maradványait azonosították az Antarktisz 240 millió éves üledékeiben. Az állat szokatlanul harapós kedvében lehetett.
Vágólapra másolva!

A 80 centiméter hosszú és 60 centiméter széles részleges koponyát még 1986-ban találták a kutatók, de részletes vizsgálatára és leírására csak most került sor. A Kryostega collinsoni névre keresztelt egykori élőlény 4,5 méter hosszú lehetett, és a paleontológusok szerint nagyon hatékonyan rágcsálta áldozatait a szájpadlásáról kinyúló éles fogaival.

Megjelenését és életmódját tekintve a mai krokodilokhoz lehetett hasonló, azonban azokkal ellentétben nem a hüllőkhöz, hanem egyértelműen a kétéltűekhez tartozott. Hosszú és széles koponyája pedig még laposabb volt, mint a krokodiloké. Leginkább egy óriási szalamandraként képzelhetjük el, amely azonban szokatlanul erősen fel volt fegyverezve fogakkal. A koponyában talált fogak más kétéltűekkel összehasonlítva óriási méretűek.

Forrás: University of Washington

A négy és fél méter hosszú ragadozó megtalált részleges koponyadarabja 80 centiméter hosszú és 60 centiméter széles

A Kryostega a Temnospondyliáknak nevezett ősi kétéltűcsoporthoz tartozott, amelyeknek általában pici fogai voltak a szájpadlásukon. Az új leletnek azonban szokatlan szájpadlásfogai voltak: ezek némelyike nagyobb, mint a száj peremén elhelyezkedő normális fogak.

Az állat oldalsó fogai 3 centiméter magasak és ujjnyi szélesek, míg a szájpadlásán lévők kétszer olyan vastagok voltak, és elérték a 4 centiméter hosszúságot. A mai kétéltűeknél is előfordulnak a szájpadláson fogak, de egyiknél sem olyan masszív méretűek, mint a Kryostega esetében.

Eddigi ismereteink szerint a Kryostega volt a legnagyobb szárazföldi állat, amely a középső-triász idején az Antarktiszon élt, minden bizonnyal ez volt a terület egyik csúcsragadozója. A mai képpel összehasonlítva a kontinens akkor sokkal zöldebb és "vendégszeretőbb" volt.

Forrás: University of Washington

A Kryostega akkoriban egy barátságosabb éghajlatú Antarktiszon élhetett

A kontinensek akkoriban még a Pangea szuperkontinens részei voltak. Az Antarktisz a mai pozíciójánál jóval északabbra helyezkedett el, és Dél-Amerikához, Dél-Afrikához és Ausztráliához kapcsolódott. Az éghajlata a jelenleginél jóval melegebb volt, és az erdővel borított szárazföldeket kisebb-nagyobb folyók metszették keresztül.

A paleontológusok rekonstrukciója szerint a Kryostega a vízben élt, és halakkal, valamint egyéb kisebb kétéltűekkel táplálkozott. Azonban - a krokodilokhoz hasonlóan - minden bizonnyal gyakran elkapta a vízhez túl közel merészkedő szárazföldi állatokat is.

Az eredeti angol nyelvű cikk a Washingtoni Egyetem oldalán olvasható.