Tízszeresére erősítették a virágok illatát

2008.10.10. 8:22

A jeruzsálemi Héber Egyetem kutatócsoportja olyan genetikai módszert fejlesztett ki, amellyel fölerősíthetik a virágok illatát, illetve az eredetitől eltérő illatot adhatnak nekik.

A virágok illata nem az ember elbűvölésére szolgál. Az illat részt vesz a beporzó rovarok odacsábításában, tehát nagy szerepet játszik a növények szaporodásában. A virágok által kibocsátott illat erősségét befolyásolja a napszak, az időjárás, a virág kora, valamint az, milyen faj virágáról van szó.

Alexander Vainstein professzornak és munkatársainak sikerült egy olyan eljárást kidolgozniuk, amellyel a tízszeresére tudják erősíteni egy virág illatát, ráadásul a virág - normális illatkibocsátási ritmusától eltérően - éjjel-nappal egyformán illatozik. A tudósok kutatási eredményei nemrég jelentek meg a Plant Biotechnology Journalben, és a módszert szabadalmaztatta a Héber Egyetem technológiahasznosítási intézete, a Yissum.

Az eljárást nemcsak virágoknál, hanem más mezőgazdasági terményeknél is alkalmazni kívánják a jövőben. A természetes összetevők fölhasználása nemcsak a gyümölcsök és zöldségek illatát fogja fölerősíteni és megváltoztatni, de sokféle termény kereskedelmi vonzerejét is növelheti - mondják a kutatók.

A virágtermesztési ipar szintén érdeklődik majd a fejlesztés iránt, állítja Vainstein professzor. "A sokéves nemesítés folyamán számos virág elvesztette az illatát. A mostani eljárások illatosabb virágok előállítását, valamint új illatösszetevők létrehozását segítik elő a virágokban" - mondja.

Egy fölmérésben a résztvevők több mint harmada úgy nyilatkozott, hogy az illat befolyásolja választásukat a virágvásárláskor. A virágillatok a legnépszerűbbek közé tartoznak az illatszeriparban is, és a gyártók hatalmas összegeket költenek arra, hogy megpróbálják reprodukálni a friss virágok élethű illatozását.

Vainstein professzor laboratóriuma az egyetlen a világon, ahol a virágok illatát és színét egyaránt kutatják. A Héber Egyetem Rehovot kampuszában található üvegház tele van olyan genetikailag módosított virágokkal, amelyek felépítését, színét és illatát megpróbálják megváltoztatni a kutatók.

KAPCSOLÓDÓ CIKK