Ködlepte Balaton - a hét műholdképe

Vágólapra másolva!
A vénasszonyok nyara langyos, szinte felhőtlen napjain a medencék és völgyek alján reggel megjelenő köd jelzi, hogy az ősz derekán járunk. Október 11-én, szombaton délelőtt például a Balatont lepte különlegesen szép ködfátyol.
Vágólapra másolva!

A késő őszi és téli anticiklonok idején a napos, meleg időt hamar felváltja a köd, amely kezdetben csak reggel jelenik meg a mélyebb térszíneken, de pár nap múltán az egész Kárpát-medencét betöltő vastag takaróvá sűrűsödik. Ehhez egyelőre még korán van, a nappal még viszonylag hosszú, de a reggeli ködök, elsősorban a Dunántúlon és az Északi-középhegység völgyeiben már megjelentek.

A ködfátylak egy része a határon túlról nyúlik be hazánkba; a felvétel legnagyobb ködmezőit Pozsonytól északnyugatra, osztrák és cseh területen, illetve a Drávától délre, a horvát folyóvölgyekben látjuk. Az előbbi egyik nyúlványa a Bakony északi részéig, az utóbbié a Balatonig terjed, egy másik ködmező a Börzsöny nyugati oldalán torlódott fel.

Forrás: ELTE

A felvétel kiterjedése 500x500 kilométer

Nézze meg a felvételt feliratok nélkül, nagyobb méretben!

A felvétel talán legérdekesebb része a Balatont fedő ködfátyol, amely alól elősejlik a tó keleti medencéjének világoskékje (nagyobb méretnél látható). A Tihanyi-félsziget nemcsak megborzolja, hanem szűk zónában fel is szakítja a keletre áramló ködöt. A tómedencét egyébként betakaró köd túl is nyúlik azon; északon körbefolyja a tanúhegyeket, délnyugaton pedig a Marcali-hátat.

Forrás: ELTE

A felvétel kiterjedése 150x150 kilométer

Tavaly ilyenkor...

A kép másik érdekessége, hogy a gyorsan sárguló-barnuló bükkösök szépen kirajzolják a magassági növényöveket. A vörösbarna szín már megjelent a Mátra, a Bükk és a Börzsöny csúcsán (lenti kép), illetve a Felvidék hegyein is. A felvétel északi részén látható barna-barnászöld szín a magasabban élő fenyveseket jelzi.

Forrás: ELTE

A felvétel kiterjedése 150x150 kilométer

A Terra műhold MODIS-rendszerének felvételét október 11-én rögzítettük az ELTE műholdvevő állomásán.