Vágólapra másolva!
Az idén tizenhatodik alkalommal rendezte meg Az Év Természetfotósa pályázatot a naturArt Magyar Természetfotósok Szövetsége. A Béres Csepp - Az Év Természetfotósa 2008 versenyre163 pályázótól összesen 3518 pályamű érkezett, ezek közül választotta ki a zsűri azt a 123 fotográfiát, amelyet a Magyar Természettudományi Múzeum kiállításán is láthat a természetet és fotográfiát szerető nagyközönség. Nézze meg az egyes kategóriák díjnyertes képeit nálunk, aztán irány a Ludovika tér!
Vágólapra másolva!

Az Év Természetfotósa pályázat - és nem utolsó sorban a rendező naturArt Magyar Természetfotósok Szövetsége -, meghatározó szerepet játszott abban, hogy a magyar természetfotózás az utóbbi másfél évtizedben hihetetlenül gyors fejlődésen ment keresztül. Az Év Természetfotósa az elmúlt tizenöt évben Magyarország egyik legjelentősebb fotópályázatává és legrangosabb természetfotós pályázatává vált. Tizennégy éves története során összesen 1647 pályázó 35 580 pályaművet küldött be, amelyek közül - a vándorkiállításokkal együtt - 88 tárlaton több mint 1800 képet mutattak be a nagyközönségnek.

Az esztendők során az idehaza és külföldön is elismert szakmai seregszemle minősége csak javult. Ma már nem telik el év, hogy a magyar természetfotósok ne lennének ott a világ legfontosabb természetfotós pályázatain, ahol átlagosan minden tizedik kiállítási képet immár magyar szerző jegyez, a természetfotósainkat pedig egyre-másra hívják meg a nagy nemzetközi szakmai fesztiválokra.

Jönnek az év legjobb nemzetközi természetfotói!

A magyar fotográfusok munkái évről évre a legjobbak között kapnak helyet a világ legrangosabb természetfotós versenye, a londoni Természettudományi Múzeum és a BBC által szervezett Wildlife Photographer of the Year képei között. A 2008-as díjnyertes felvételeket hamarosan láthatják rovatunkban.


Az idei statisztika is bizonyítja, hogy a fejlődés nem állt meg: a 2008-as pályázatra 163 pályázó összesen 3518 pályaművet küldött be. Ezek közül választotta ki a zsűri azt a 123 fotográfiát, amit a Magyar Természettudományi Múzeumban rendezett kiállításon is láthat a természetet és fotográfiát szerető nagyközönség.

Forrás: Magyar Természetfotósok Szövetsége

Turós Balázs, az Ifjúsági kategória győztese munka közben

A pályázat jeligésen zajlott, a zsűritagok sem tudhatták, kikre szavaztak. 12 (11 felnőtt és egy ifjúsági) kategóriában három-három díjat osztottak ki, valamint a különdíjakat. Az év természetfotósa kiemelkedő címet azon alkotó nyerte, aki a legtöbb díjat kapta, illetve a legtöbb képpel szerepel a kiállításon. A következő oldalakon a kategóriák díjnyertes munkáit és a különdíjjal jutalmazott felvételeket láthatják.

I. kategória: Kezünkben a Föld

Forrás: Magyar Természetfotósok Szövetsége

1. helyezett: Somodi Ferenc - Mobil

A felvételeket a naturArt Magyar Természetfotósok Szövetsége bocsátotta rendelkezésünkre.