Több mint 400 ezer embert marnak meg kígyók évente

2008.11.04. 21:48

Több mint 400 ezer embert marnak meg kígyók évente, közülük mintegy 20 ezren halnak bele a mérgezésbe - állapította meg egy új tanulmány. A legtöbb eset Dél-és Délkelet-Ázsiában, illetve Afrikának a Szaharától délre eső részén történik.

Nincsenek átfogó adatok a kígyómarásos esetekről, mivel legtöbbjük olyan helyeken esik meg, ahol alacsony szintű az egészségügyi ellátás, és általában rossz vagy nem is létezik nyilvántartás. A tanulmányhoz több mint 3200 megjelent tanulmányt és 68 ország nyilvántartását nézték át és elemezték a kutatók. Ezek alapján évente 421 ezer mérgező kígyómarásos eset történik, ebből legkevesebb 20 ezer végződik halállal.

A valós adatok azonban jóval magasabbak lehetnek - írják a szakemberek a Public Library of Science Medicine című nyílt internetes tudományos portálon közzétett cikkükben. Szerintük ezek a számadatok akár 1 millió 841 ezerre is rúghatnak, 94 ezer halálesetet feltételezve. 

Indiában a legmagasabb a mérgező kígyómarásos esetek száma: évente 81 ezer, ebből 11 ezer halálos. A második helyen Srí Lanka áll 33 ezer esettel, majd Vietnam és Brazília 30-30 ezer, Mexikó 28 ezer és Nepál 20 ezer esettel.

A kutatók hangsúlyozzák: számos országban semmibe veszik a problémát, gyakran az egészségügyi hatóságok nem is értesülnek róla. "Sok áldozat nem kér orvosi kezelést, hagyományos gyógymódokat részesít előnyben. Jónéhányan otthon halnak bele a mérgezésbe, haláluk okát nem regisztrálják.

A teljes cikk itt olvasható, angol nyelven.

KAPCSOLÓDÓ CIKK