Bajban a Greenpeace - idén nem üldöznek bálnavadászokat

Vágólapra másolva!
A radikális környezetvédelmi akcióiról ismert Greenpeace bejelentette, idén nem küld hajót és aktivistákat az Atlanti-óceán déli vizein bálnára vadászó japán hajók megfékezésére. A váratlan fejlemény hátterében az áll, hogy a szervezet két aktivistája néhány hónapon belül bíróság elé áll Japánban a szervezetben végzett munkájuk miatt, s az ítélet akár tízéves börtönbüntetés is lehet.
Vágólapra másolva!

Bár a Greenpeace továbbra is kiáll a bálnák védelméért, nyilatkozatuk szerint az idei bálnavadászati szezonban arra koncentrálják erőiket, hogy két munkatársuk ne kerüljön börtönbe. Junichi Satót és Toru Suzukit birtokháborítással és lopással vádolják, s ha elítélik őket, akár tízévnyi börtönbüntetést is kaphatnak. A két férfit - Sato a Greenpeace szóvivője Japánban - egy hónappal azután tartóztatták le, hogy a Greenpeace egyik akciója során sikerült bizonyítékokat szerezniük arra, hogy a kutatási céllal, állami pénzből folytatott bálnavadászatot követően az értékes hús egy részét a Nisshin Maru feldolgozóhajó munkásai saját maguknak játszották át, s a feketepiacon értékesítették. Az esetet bizonyítandó megszereztek egy konténert, amely - a tartalmát feltüntető kartonpapír felirattal ellentétben - közel 3000 USA dollár értékű bálnahúst tartalmazott. Az elkobzott rakományt májusban a sajtó képviselői előtt mutatták be a nyilvánosságnak, majd átadták a hatóságoknak.

"Ez egy kifejezetten politikai célú bűnvádi eljárás, és amíg tart, bármit is teszünk a bálnák védelmében, azt felhasználhatják két munkatársunkkal szemben" - magyarázza a radikális akciók felfüggesztését a környezetvédő szervezet japán vezetője, Takumi Kobayashi.

A japán Halászati Ügynökség nem kommentálta a Greenpeace bejelentését, csak azt közölte, hogy a tervek szerint idén is megtartja a bálnavadászatot az Antarktisz vizein. Nem változtat a tervein a Greenpeace-nél radikálisabb Sea Shepherd környezetvédő aktivistacsoport sem, akik ígéretet tettek rá, hogy a november végén kezdődő idei szezonban is zaklatni fogják a bálnavadász-flottát. A Sea Shepherd, amely a Greenpeace-t túlzott békülékenységgel vádolja, kész fizikai összecsapás árán is megakadályozni a mintegy ezer bálna elejtését. Az elmúlt szezonban elviselhetetlen szagot árasztó vajsav-bombákat dobáltak a Nisshin Marura, és összességében elérték, hogy a vadászok csupán a kitűzött fogás felével tértek haza. A szervezet arra figyelmeztetett, hogy ezúttal a korábbiaknál is radikálisabban lépnek majd fel, és "néhány meglepetéssel" is készülnek - úgy tűnik tehát, ezúttal is komoly összecsapásokra lehet számítani.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=GPYpMyRwnWt9bC5l


A Seashepherd tavalyi vajsav-bombás akciója

Japán egy 1986 óta érvényben lévő moratóriumot kijátszva, évről évre "tudományos céllal" vezeti bálnavadász-flottáját az Atlanti-óceán déli vizeire. Az indoklás szerint egyes, jelenleg védettség alatt álló bálnafajokból, például a csukabálnából bőségesen elég él a tengerekben.