Meglógott egy kísérleti pók a Nemzetközi Űrállomáson

2008.11.19. 9:58

Engedély nélküli eltávozáson van a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) éldegélő pókpáros egyik tagja. Keddi hírek szerint a Spider Two eltűnt "lakhelyéről".

A pókok az űrben nem számítanak újdonságnak, már az első amerikai űrállomás, a Skylab fedélzetén is voltak ketten, Arabella és Anita.

A kutatók már akkor, 1973-ban is azt vizsgálták, hogyan viselkednek az ízeltlábúak a súlytalanságban, miképpen táplálkoznak és alszanak, ugyanúgy szövik-e hálójukat, mint a Földön.

Az ISS jelenlegi két pókját Egyesnek és Kettesnek hívják. Az Egyes (Spider One) kedden láthatóan komoly munkában volt, hogy előállítsa kusza hálóját. A pókoknak nehéz dolguk van az űrben, a gravitáció hiányában nem képesek szimmetrikusra szőni hálójukat. A Kettesnek (Spider Two) azonban nyoma veszett.

Forrás: NASA

Az egyik kísérleti pók az ISS-en (a kép jobb fölső sarkában). Az űrben szőtt pókháló kaotikus

Ginger Kerrick repülési igazgató közölte, hogy az állat keresésére indultak. Mint magyarázta, az Egyes a fő kísérleti pók, amelyet egy átlátszó falú üvegdobozban folyamatosan figyelnek. A Kettes csak egy tartalék pók, elkülönített lakrésszel. "Azt hisszük, kimászott a hálószobájából és valahol a nappaliban tartózkodik" - mondta.

Kirk Shireman, az űrrepülő helyettes programigazgatója a nagy keresésben nyugalomra int. Szerinte nem biztos, hogy a Kettesről le kell mondani. "Csak nem szökött el a fedélzetről, biztos, hogy néhány napon belül rátalálunk valahol, amint szövögeti hálóját".

Az Egyes főpók "működéséről" Sandy Magnus asztronauta azt mondta: hálója meglehetősen térszerű, elég rendszertelennek tűnő alkotás. A pókpár - már amennyiben a Kettes előkerül - a 15 napos küldetést teljesítő Endeavour űrsiklóval tér vissza a Földre november végén.

KAPCSOLÓDÓ CIKK