Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Űrállomás (ISS) fejlesztése jól halad az Endeavour űrrepülőgép aktuális küldetése során. A napelemtábla forgatórendszerét megolajozták, és kisebb nehézségek után a víztisztító berendezés is beindult.
Vágólapra másolva!

A külső szerelések fő célja a napelemtáblák SARJ jelű forgatószegmensének megtisztítása volt. A berendezés felületéről fokozatosan eltávolították a korábban rajta maradt töredékeket, és egy speciális anyaggal meg is olajozták. Négy űrséta kellett ahhoz, hogy a berendezést újra "formájába hozzák".

Mint arról korábban beszámoltunk, az első űrsétán sajnálatos módon elveszítettek egy szerszámostáskát az űrhajósok. Az "elúszott" felszerelés közel százezer dollárt ért. A második űrsétán meglepetést jelentett, hogy Shane Kimbrough asztronautának kevéssel a tervezett időpont előtt kellett visszajönnie, mivel űrruhájában túlságosan magasra emelkedett a szén-dioxid koncentrációja, emellett valamiért rádiójával sem hallotta megfelelően a központot.

A Nemzetközi Űrállomás belső szerelési műveletei során az új víztisztító rendszer üzembe helyezésénél adódott probléma. Amikor csütörtökön első alkalommal bekapcsolták, a tűzriasztó rendszer vészjelzést adott. Az esemény ijesztő volt, a rádió révén még az éppen űrsétán lévő űrhajósok is hallották a sziránázást.

Forrás: NASA

Heide Stefanyshyn-Piper (balra) és Shane Kimbrough (jobbra) a SARJ forgatószerkezetet tisztítják a november 20-i űrsétán (NASA TV)

Pénteken ismét megpróbálták feléleszteni a víztisztítót, de mintegy kétórányi működés után - feltehetőleg az egyik detektor és a centrifuga együttes működésekor fellépő interferencia miatt - magától leállt a berendezés.

Több próbálkozás után végül hétfőn sikerült a víztisztítót beüzemelni, amely néha még így is egy mosógéphez hasonló, kissé ijesztő hangokat adva üzemel. A korábbi gondok ellenére a berendezés előállította a földi teszteléshez szükséges tisztított vízmennyiséget. A sok probléma miatt egy nappal meg is hosszabbították az Endeavour küldetését, hogy legyen elegendő idő a víztisztító további tesztelésére.

Forrás: NASA

Greg Chamitoff és Sandra Magnus rakodnak az űrállomáson (NASA)

Az új víztisztító rendszer üzembe állítása esetén a jelenlegi háromról hat főre nőhet az ISS állandó legénységének létszáma. A bővítésre a tervek alapján erre legkorábban 2009 májusában kerülhet sor. A rendszer a betáplált víz 93%-át képes ivásra alkalmas minőségben visszaadni, ezzel az évente felszállítandó hasznos teher 6,8 tonnával csökken.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Az Endeavour érkezése után két pókot is átvittek az űrállomásra. A szakemberek diákok bevonásával azt tanulmányozzák, miként befolyásolja a súlytalanság az állatok viselkedését, különösen hálószövési technikáját. A nyolclábúak a beszámolók alapján meglepően gyorsan adaptálódtak a súlytalansághoz. Az elmúlt napokban a két pók egyikét nem találták, de aztán szerencsésen megkerült. Jobbra a két hálót szövő pók egyike látható, körülötte a súlytalanságban készített pókhálóval.

A hétfői, utolsó űrséta során Stephen Bowen és Robert Kimbrough sikeresen befejezték a napelemtáblát forgató SARJ rendszer felületeinek megolajozását, és az akadozó forgatószerkezet párját is meglátogatták az asztronauták. Bár ott nem mutatkozik probléma, megelőzési céllal azt is ellenőrizték.

Egy új GPS antennát és egy új külső kamerát is felállítottak, valamint a Kibo modulnál végeztek kisebb szereléseket. Az ISS belsejében az új hálóhelyiségek, valamint az edzőpad végleges üzembehelyezése még várat magára.

Forrás: NASA

Földi próbák az új edzőgéppel (NASA)

Az Endeavour küldetése során tehát az összes fontos feladatot sikerült végrehajtani: a napelemtábla forgatószerkezete ismét használható, és a víztisztító berendezés működése is kielégítőnek mutatkozik. Az expedíció során megemelték az ISS keringési magasságát is, a hajtóművek átmeneti üzemeltetésével.

Heidemarie Stefanyshyn-Piper és Shane Kimbrough munkája a második űrsétán (NASA)