Földalatti tavak gyorsítják a gleccserek olvadását

Vágólapra másolva!
Földalatti víztömegek gyorsítják a Föld felmelegedése okozta olvadást az Antarktiszon és Grönlandon, és ezzel az óceánok vízszintjének emelkedését is.
Vágólapra másolva!

Az antarktiszi Byrd-gleccser 2005 decembere és 2007 februárja között tíz százalékkal gyorsabban zsugorodott, mint az azt megelőző tíz évben átlagosan - írják amerikai kutatók a Nature Geoscience című szaklapban. Az olvadási ütem akkor kezdett növekedni, amikor két, a gleccser alatt 200 méterrel elhelyezkedő földalatti tóból eltávozott mintegy 1,7 köbkilométernyi víz. A folyamat egy földalatti árvizet vont maga után.

A mérésekhez a NASA 2003-ban felbocsátott ICESAT műholdjának adatait használták fel. A műhold többek között a jégmezők alakulását követi.

Az Antarktisz alatt egy vízhálózatot fedeztek fel, amelybe rendszeresen ömlik nagyobb mennyiségű víz föld alatti tavakból. "A víz olyan, mint egy síkosító, csökkenti a súrlódást, így gyorsítja a jég mozgását" - magyarázza Helen Fricker, a kaliforniai La Jollában található Scripps oceanográfiai intézet munkatársa.

Az elsősorban a globális felmelegedés számlájára írt antarktiszi és grönlandi olvadás üteme emeli az óceánok vízszintjét. Az ENSZ Kormányközi Éghajlati Tanácsa (IPCC) a múlt évben arra figyelmeztetett, hogy 2100-ig 18-59 centiméterrel emelkedhet az óceánok szintje. Ez a prognózis azonban csak a vízmennyiség felmelegedés okozta növekedését vette alapul. A föld alatti árvizek hatását nem vették figyelembe - ezek még gyorsíthatnak a tempón.