Bemutatták Kopernikusz rekonstruált arcát - kép

Vágólapra másolva!
A nyilvánosság előtt is bemutatták a nagy középkori matematikus-csillagász, Nikolausz Kopernikusz számítógépes arcrekonstrukcióját.
Vágólapra másolva!

Egy november 20-án Varsóban megrendezett sajtótájékoztatón a nyilvánosság elé tárták Nikolausz Kopernikusz (1473-1543) számítógépes arcrekonstrukcióját, abból az alkalomból, hogy DNS-vizsgálat során bebizonyosodott: a 2005-ben Lengyelország északi részén, Frombork székesegyházában végzett ásatásokon előkerült koponya és csontmaradványok a néhai csillagász földi maradványai.

Forrás: AFP/Kronenberg Foundation

A koponyát felhasználva egy varsói rendőrségi laboratóriumban rekonstruálták a tudós arcát. Ismert tény, hogy Kopernikusz orra egy gyermekkori baleset miatt nem volt tökéletesen egyenes - ez a koponyán is látható volt. Az idők során egy korabeli portré nyomán több festmény is készült a barna hajú, hosszúorrú, nyúlánk arcú, telt ajkú ifjú csillagászról - ez az eredeti festmény is a grafikusok segítségére volt. Kopernikusz 70 éves korában hunyt el, ami matuzsálemi kornak számított abban az időben

Kopernikusz nevéhez fűződik a napközéppontú (heliocentrikus) világkép felelevenítése: az ókori görög Arisztarkhosz után ő volt az első, aki a Föld helyett a Napot helyezte az égi mozgások középpontjába. Modelljében még nem ellipszis-, hanem körpályákkal számolt.

Forrás: AFP/Kronenberg Foundation

A témáról bővebben: Tényleg Kopernikusz sírját találták meg Fromborkban