Eltűnik a Vénusz az égről - látványos csillagászati jelenség hétfőn este

Vágólapra másolva!
Ritka és könnyen megfigyelhető csillagászati jelenség látható hétfő este hazánkból: a keskeny holdsarló elfedi a fényes Vénusz bolygót az esti szürkületben. A meleg ruha mellé keressünk olyan helyet, ahonnan nyugati irányban jó a rálátás a horizontra.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt napokban naplemente után a nyugati égen két fényes égitest, a Vénusz és a valamivel halványabb Jupiter távcső nélkül, szabad szemmel is könnyen megfigyelhető volt. December 1-jén a pároshoz a Hold is csatlakozik.

Égi kísérőnk ekkor négy nappal lesz újhold után, ezért egy keskeny sarlót mutat magából. A korong többi részén ugyanakkor megfigyelhető lesz a Földről a Holdra, majd onnan visszaverődött napfény, amelytől az árnyékos oldal is halványan dereng: ez a hamuszürke fény.

A trió önmagában is látványos lesz, de a legérdekesebb pillanat akkor érkezik el, amikor a Hold elfedi a Vénuszt. A fényes bolygó 17.24-kor lép be látszólag a holdkorong mögé, kísérőnk "bal alsó" felén, tehát a Hold árnyékos oldalán. A fedés előtt közvetlenül a Vénusz még a holdkorongtól különálló fénypontként könnyen látható lesz. Ez, valamint a következő néhány perc a jelenség leglátványosabb szakasza - és mindeközben a Holdtól 2 fokkal északra a Jupiter is ott ragyog.

A fedés során az égi háttérhez képest balra haladó Hold közel egy perc alatt takarja el a Vénuszt. Miközben a bolygó eltűnik a holdkorong bal oldali pereme mögött, szabad szemmel is követhető, amint fokozatosan halványodik a fénye. Az együttállás távcsőben is szép látvány, ugyanis a Vénusz fázist mutat, éppen "félvénusz" közelében jár. A kevésbé látványos kilépés megfigyelése már igen nehéz lesz, mivel ekkor, 18:25-kor a páros hazánkból nézve már csak 2,5 fokkal mutatkozik a látóhatár felett.

Forrás: Polaris Csillagvizsgáló

A jelenség várható látványa (Polaris Csillagvizsgáló)

A fedés idejére elég sötét lesz ahhoz, hogy az összes égitest, és a Holdon a hamuszürke fény is látszódjon - de sajnos a trió viszonlyag alacsonyan mutatkozik majd az égen. Megpillantásukhoz jó rálátás kell a nyugati horizontra, fák vagy házak lehetőleg ne zavarják erre a panorámát. A megfigyelés tehát szabad szemmel végezhető, de ha van egy kisebb távcsövünk, azt se feledjük otthon - akárcsak a meleg öltözetet. Derült idő esetén a budapestieknek a Hármashatár-hegy csúcsán tart szabadtéri távcsöves bemutatót a Magyar Csillagászati Egyesület.